Humanitarna organizacija „Stara Raška“ donira jesenje sadnice za voćare iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši

VOĆARSTVO  
Humanitarna organizacija „Stara Raška“ donira jesenje sadnice za voćare iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši

SJAJNE VESTI ZA VOĆARE

Voćari sa teritorija opština Priboj, Nova Varoš i Prijepolje ove godine dobiće donaciju u vidu sadnice voća za jesenju sadnju. U tome im je pomogla Humanitarna organizacija „Stara Raška“ koja je za kupovinu sadnica voća iz svojih sredstva izdvojila 1.500.000 dinara.
Sadnice su kupljene u rasadniku „Mind“ u Čačku, sa kojima imaju dobru saradnju, koji su i sami donirali veći broj sadnica. Prvi kontigenti sadnica su već upućeni ka izabranim centrima. U Priboj je stiglo oko 3.000 raznih sadnica voća. Nešto više od 1.000 je podeljeno u Novoj Varoši, a u Prijepolje bi trebale biti upućene sledeće nedelje.

Udruženje „Stara Raška“ je humanitarna, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija. Organizacija je slobodna i samostalna u ostvarivanju svojih ciljeva i zadataka, u skladu sa Statutom i zakonom. Osnovana je 17. aprila 2000. godine kao Fondacija „Milivoje Mića Mandić“, a nastavila sa radom kao Humanitarna organizacija „Stara Raška“ od 14.03.2007. godine.
Raška oblast pokriva opštine: Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar i Tutin, prostor od blizu 5.000 kvadratnih kilometara i oko 300.000 stanovnika.
Postavili su sebi zadatak da pospeše revitalizaciju sela: izgradnjom infrastrukture, unapređenjem stočarstva, ratarstva i voćarstva i razvojem seoskog turizma. Takođe da se poboljšaju uslovi za život i rad stanovništva u Raškoj oblasti. Da bogatstvo zameni siromaštvo i da se stvore uslovi za kvalitetan suživot, toleranciju i razumevanje između etničkih struktura. Za desetogodišnji rad Humanitarna organizacija „Stara Raška“ je odlikovana Ordenom Svetog Save od strane Sinoda Sroske pravoslavne crkve.

„S obzirom na to da je skoro sva industrija u ovim opštinama propala, ljudi jedini izlaz vide u bavljenju poljoprivredom, a posebno voćarstvom jer su ove oblasti pogodne za to. „Stara Raška“ ima odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama ove tri opštine, pa zahvaljujući udruženim sredstvima lakše obezbeđujemo finansiranje projekata. Organizacija je već podelila sadnice voća za prolećnu sadnju, te je zbog velike zainteresovanosti voćara odlučeno da se sa ovom akcijom nastavi i na jesen“ – rekao je Vojin Vučićević menadžer Udruženje „Stara Raška“.

Od ove godine svi zainteresovani voćari sa ovog područja učestvuju u participaciji cene za nabavku sadnica sa simboličnim iznosom od 30%, dok ostalih 70% finansiraju lokalne samouprave i humanitarna organizacija „Stara Raška“.

Svaka pomoć je dobro došla, tako da će i voćari ovog kraja posaditi voćke i za koju godinu ubirati sočne plodove.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login