Socijalni eksperiment mladih nišlija

ZANIMLJIVOSTI  
Socijalni eksperiment mladih nišlija

SJAJNE VESTI DONOSE MLADE NIŠLIJE

Sagledavajući činjenicu da se u našem društvu sve više zlostavljaju žene, tim iz organizacije „Brateuu“ iz Niša je pokušao da ukaže na taj problem.
Napravili su mini „skrivenu kameru“ na nišavskom keju gde mladić maltretira devojku i zabeležili reagovanja prolaznika. Rezultati su na neki način i očekivani, jer živeti život u ovakvom društvu se svodi na parolu „gledaj svoja posla“. Tako se i ovaj eksperiment završio poražavajućim podacima – od 31 slučajnog prolaznika samo je njih 6 prišlo da joj pomogne.

„Izašli smo na ulicu da snimimo ovo ne sluteći da će rezultati biti toliko poražavajući za naše društvo. U početku sam lično ja bio uplašen da neko neće previše burno reagovati i da će nasrnuti na mene pre nego što budem uspeo da im objasnim šta se u stvari dešava. Međutim, odmah na početku snimanja sam uvideo da takve opasnosti neće biti“ – kaže Filip Milojković koji se našao u ulozi navodnog nasilnika.

Mnogi su prolazili ne obraćajući pažnju ili okretajući glavu na drugu stranu ne želeći da se upliću. Neki su verovatno razmišljali „e neka joj, verovatno je to i zaslužila“. A javlja se i osnovni problem, ako joj pokušate pomoći ne možete znati kakva će biti reakcija nasilnika.

Iako su zlostavljanje i nasilje u porodici jedan od društvenih problema našeg vremena, većina nas još uvek smatra da je to privatna stvar. A kad se obrate za pomoć, zlostavljanim ženama se najviše savetuje da se trude da postanu bolje supruge. Još veći je problem što se zlostavljane žene trude da to  sakriju u krugu porodice da bi se sačuvao brak.
Nemalo je slučajeva da žrtve zlostavljanja osećaju da zaslužuju to. Njih su partneri, okolina i društo, ubedili da je zlostavljanje njihova krivica. Mnogo je i žena koje ulaze u brak sa patrijahalnim odgojem, gde je velika sramota i za nju i njenu porodicu da se vrati nazad roditeljima. Osim fizičkog postoji i psihičko maltertiranje  u vidu ponižavanja, zastrašivanja i stvaranja kompleksa niže vrednosti kod žrtve.

Želja tima koji je napravio ovaj video je da natera društvo da se zamisli u kom se pravcu ono razvija.
Tim koji je zaslužan za ovaj video čine 21-godišnjaci Predrag Radovanović, Mladen Aćimović, Filip Milojković, 20-godišnji Petar Nešić, kao i Miljana Veličković.

Savet, kako se ponašati ako se nađete u ovakvoj situaciji, niko vam ne može dati. Možda je najispravnije postupiti kako vam instikt govori ili možda još bolje ODMAH pozvati nadležne da se oni pozabave ovakvim slučajevima.
Nadamo se da će se ovim potezom probuditi svest kod nardoda pa da se svi malo više zabavimo ovom tematikom.

BRAVO ZA MLADE NIŠLIJE! SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login