Dan primirja u Prvom svetskom ratu

ISTORIJA  
Dan primirja u Prvom svetskom ratuSJAJNE VESTI PODSEĆAJU

Danas se u Srbiji obeležava državni praznik koji se praznuje neradno. 11. novembar se obeležava kao praznik pod nazivom „Dan primirja u Prvom svetskom ratu“.

Predsednik Republike Srbije i drugi državni zvaničnici i ambasadori danas će, povodom ovog državnog praznika, položiti venac i odati počast na Spomenik neznanom junaku na Avali kao i kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.
Ceremonija će otpočeti na platou ispred spomenika na Avali gde je pripremljen doček Predsednika koji će svečano položiti venac i odati počast.

Uz pune vojne i državne počasti koju će predvoditi ministar za rad održaće se centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Ovaj čin predstavlja odavanje počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima koji su nevino stradali u toku trajanja Prvog svetskog rata između 1914. i 1918. godine. Centralnoj državnoj ceremoniji na Novom groblju prisustvovaće predstavnici vlade, vojske, ambasadori… Obeležavanje 97 godina od okončanja Velikog rata takođe će biti upriličeno i na srpskom vojničkom groblju u Bitolju. Ovo je jedna od najznačajnijih ceremonija i održava se u isto vreme u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

U Srbiji se ovaj praznik zvanično obeležava od 2012. godine.

Podsetimo,

Dan primirja se obeležava kao praznik odnosno dan sećanja kojim se 11. novembra u većini država beleži kraj Prvog svetskog rata. Nemačka je 11. novembra 1918. godine potpisala primirje sa silama Atante čime se i ugasilo neprijateljstvo na Zapadnom frontu. Dan primirja obeležava se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. Isti praznik pod nazivom Dan sećanja danas se obeležava u zemljama Commonwealtha dok se pod imenom Dan veterana ovaj praznik obeležava u SAD. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova kao referenca na cvet maka koji raste u Flandriji gdje je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U Srbiji se kao glavni motiv za amblem praznika koristi Natalijina ramonda, cvet koji je ugrožena vrsta u Srbiji, a poznat je i kao cvet feniks. Osim toga, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice. Obično se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku i na sami dan praznika.

U većini gradova, Beogradu, Nišu, Kragujevcu … zbog obeležavanja državnog praznika parking se neće naplaćivati. Dakle sva parkig mesta će biti besplatna i neće biti kontrole.

SLAVA POGINULIMMorate se ulogovati da bi postavili komentar Login