Treća Sarmijada održana na salašu Brindza kraj Bačke Topole

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Treća Sarmijada održana na salašu Brindza kraj Bačke Topole

SJAJNE VESTI IZ BAČKE TOPOLE

Proteklog vikenda, tačnije 7. novembra, održana je već sada tradicionalna, a od ove godine i međunarodna treća Sarmijada.
Miris sarme, omiljenog jela naše kuhinje, širio se duž salaša Brindza kraj Bačke Topole. Tog dana salaš je bio velika kuhinja za 50 ekipa, koje su se takmičile za kulinarski prestiž a među njima i ekipa gostiju iz Mađarske.

Prva Sarmijada, održana pre tri godine je imala 15, prošle godine je učestvovalo 35, a ove godine 50 takmičarskih kulinarskih ekipa. Koliki uživa ugled ova manifestacija, dokaz je da je Sarmijada zauzela 96 mesto u konkurenciji više od 3.000 gastronomskih okupljanja u Srbiji. Ministarstvo je za Sarmijadu  izdvojilo oko 138 miliona dinara.

Od davnina sarma se pripremala zimi, kada stigne kiseli kupus i kada se slavi najveći broj slava. Njeni nezaobilazni sastojci su mleveno meso, pirinač, mlevena paprika, so, biber i po volji još po koji začin. E, sve to kad se sjedini zamota se u list kiselog kupusa, pa se složi u lonac i poreda se po koji komad suvog mesa ili slanine i stavi se kuvati. A kada je sarma skuvana i kad se posluži to je većinu ljudi svečani trenutak – „prste da poližeš“. Zato je i glavno jelo na svim slavljima i slavama.
Kada je posna slava u pitanju tu su domišljate domaćice pronašle rešenje, pravi se obavezno sarma – samo ovaj put bez mesa.

Spremale su se i klasične, posne, sarme u listovima od drugog voća i povrća, a tu je i takmičenje u rendanju kupusa. Tako je bilo i na ovom takmičenju. Zadatak je bio napraviti što ukusniju sarmu da zadovolji ukuse sručnog žirija, a onda i posetilaca koji su imali priliku da degustiraju ovo jelo.

Takmičenje se organizovano  u tri kategorije: Klasična sarma koja se sprema u kupusu, Neobična sarma u listu vinove loze, spanaća ili nešto drugo po izboru učesnika, i Posna sarma ili vegetarijanska.

Stručnim  žirijem presedavao je Robert Červenak, predsednik Vojvođanske sekcije kraljevskih kuvara amatera, koji nije imao ni malo lak zadatak. Ipak morao se proglasiti pobednik, u svim kategorijama.

Žiri je za ovogodišnjeg apsolutnog pobednika Sarmijade proglasio ekipu „Drugarstvo Bačka Topola – Mali Iđoš“.
Prvo mesto, kada je u pitanju pravljenje klasične sarme pripalo je ekipi „Avanturista“, drugo mesto pripalo je ekipi „Mag“ iz Novog Orahova, treće mesto je osvojila ekipa „Čantavirski mesari“.

Prvo mesto u pravljenju posebne sarme osvaja ekipa „Čantavirski mesari“. U kategoriji posne sarme, pobedila je Iren Kinčeš, a drugo mesto pripada ekipi Mađarskog nacionalnog saveta.
Eva Kiš iz ekipe „Mag“ pobednica je  u takmičenju u rendanju kupusa.

Ove godine obogaćen je sadržaj na Sarmijadi. Posetioci su mogli razgledati i uživati u izložbi rukotvorina, radionicama, bogatim kulturno umetničkim programom, predstavljanjem streličarskih veština, vožnjom kočijama, jahanjem.

Zahvalnost svim učesnicima u ovom takmičenju kao i svim prisutnima na Sarmijadi ukazao je VD direktor Turističke organizacije opštine i predsednik „Origa“, Huba Telđeši. Huba je posebnu zahvalnost uputio brojnim sponzorima koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login