Povećanje plata u Srbiji od 1. januara 2016. godine, a RTS i RTV pretplata maksimano 150 dinara

KUĆNI BUDŽET, POSAO  
Povećanje plata u Srbiji od 1. januara 2016. godine, a RTS i RTV pretplata maksimano 150 dinara

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU

Iz Vlade Srbije najavljeno je da ćemo u 2016. godinu krenuti sa povećanjem plata i penzija. Sve je to rezultat štednje, boljeg planiranja i povoljnim razvojem razgovora sa delegacijom MMF-a. Bilo je i zamerki sa njihove strane zbog traženja da se plate povećaju prosvetarima i profesorima sa univerziteta. Po njihovom mišljenju oni su bili preplaćeni za posao koji obavljaju.

Epilog svega je da će plata prosvetara biti povećana 4 posto, a na univerzitetu i višim školama 2 posto. Tako da će za oko 141.000 zaposlenih u prosveti, ukupno povećanje plata iznositi blizu četiri milijarde dinara.

Povećanje od 3 posto dobiće zaposleni u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite. Planirano je da se za ovo povećanje izdvoji oko tri milijarde dinara za zdravstvo, a u ustanovama socijalne zaštite oko 210 miliona dinara.

Što se tiče plata zaposlenih u vojsci i policiji njima će plate od sledeće godine biti uvećane dva odsto, što znači da će za ukupno povećanje trebati izdvojiti još oko osam milijardi dinara. Svim zaposlenima u javnom sektoru koji su imali primanja manja od 25.000 dinara, takođe će dobiti povećanje plate.

Konačno će se i penzioneri obradovati povišici. 1.736.154 penzionera dobiće linearno povećanje od 1,25 odsto, a to predstavlja veće opterećenje po budžet nego što su povećanja plata. Od sledeće godine penzioner koji je imao penziju 20.000 dinara, a nije mu smanjivana, dobijaće 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.

Za administraciju kao i zaposlene u Skupštini, povećanje plata za sada nije predviđeno.

Po mišljenju Vlade ovo povećanje nije još uvek dovoljno da se lepo živi ali da se već početkom sledeće godine građani Srbije mogu nadati boljitku i boljim uslovima za život.
Ono što za Srbiju predstavlja problem jeste visok stepen sive ekonomije. Za suzbijanje ovog problema očekuje se saradnja građana kako bi joj se stalo na put.

Premijer je ocenio da će treća revizija sa MMF-om biti odobrena. On je takođe istakao da su predmet bili dobri rezultati u trećem kvartalu 2015. godine i sve ono što je potrebno da se predvidi za budžet sledeće godine. Sve ono što je dogovoreno sa MMF-om je rezultatima prevaziđeno kao i nadmašeno.

Iz Vlade takođe poručuju da će Telekom biti prodat pod uslovom da se za njega dobije dobra cena.

Srbija se nakon katastrofalnih poplava uspela održati na nogama. Nije se očekivalo da će deficit opšte države moći da bude 5,9 odsto. Danas taj deficit iznosi oko četiri posto, a to otvara novi prostor za regulisanje starih dugova, dok je strukturni deficit smanjen na 3,5 odsto.

Za sledeći period planirano je da pretplata za RTS i RTV iznosi maksimalno 150 dinara mesečno. Ovaj iznos pretplate trebao bi doprineti većoj realizaciji naplate, a država će iz budžeta učestvovati sa četiri milijarde dinara za rad te dve televizijske kuće.

U Vladi smatraju  da država mora da više ulaže u nacionalni servis, i nikako ne sme dozvoliti da on bude ugašen. Odlučeno je u dogovoru sa MMF da se deo sredstava obezbedi povećanjem akciza na gorivo sa 137 na 139 dinara.

NADAMO SE DA ĆE OVA POVEĆANJA BITI REDOVNA I DA ĆE SE PRAKSA USTALITI!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login