21. Festival autorskog filma od 27. novembra do 5. decembra

DOGAĐAJI, FILM  
21. Festival autorskog filma od 27. novembra do 5. decembra

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Tradicionalni festival autorskog filma – FAF, po 21. put, biće održan od 27. novembra do 5. decembra, u Beogradu.
Festivala autorskog filma se počeo prikazivati 1994. godine u Beogradu. U tom periodu na prostorima bivše jugoslavije je besneo rat koji je Srbiji doneo teške međunarodne sankcije i potpunu izolaciju. Sankcije su dovele do toga da se 1993. i 1994. godine ne održava Beogradski međunarodni filmski festival FEST. A da bi se upotpunila praznina organizovan je Festival autorskog filma koji je ponudio beogradskoj publici nova filmska ostvarenja.

I ove godine gledaoci će moći uživati i birati šta da pogledaju između 84 ponuđena filmska ostvarenja, što je svojevrstan rekord. Projekcije će biti prikazivane u deset beogradskih kino sala, i biće podeljene u osam programskih celina.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazana 22 filmska ostvarenja, od čega 12 konkurišu za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Filmovi koji konkurišu za ovogodišnji Gran pri su:
Šaulov sin, režisera Lasla Nemeša
Četvrti pravac od Gurvindera Singa
Blago, u režiji Kornelia Porumboiua
Zemlja i senka od Cesara Augustoa Acevedoa
Mahnitost režiser Emina Alper
Džejms Vajt od Džoša Monda
Pod električnim oblacima režisera Alekseja Germana
Projekat stoleća od Karlosa Kvintela
Naša svakodnevna priča režija Ines Tanovića
Chevalier od Atine Cangari
Porodica Saše Radojevića
Fatima od Filipa Fukona.

Čast da otvori ovogodišnji Festival autorskog filma 27. novembra pripala je filmu „Iz daljine“ režisera Lorenca Vigasa. Na filmskom festivalu u Venecija 2015. godine dobio je nagradu: Zlatni lav za najbolji film.

„Ovogodišnji festival biće u znaku 100-godišnjice rođenja Orsona Velsa. Akcenat je na buntovništvu protiv ustaljenih kanona, istraživanju novog filmskog jezika, sve ono što je Vels uradio u „Građaninu Kejnu“, kao najslavniji debitant u istoriji. Nepristajanje i buntovništvo je možda jedino što je čoveku danas preostalo. Bez toga postaje saradnik sistema koji u stvari duboko suprotstavljen interesima običnog čoveka“ – kazao je Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF-a.

Na ovom festivalu  publici će biti predstavljen raznovrsan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, takođe i ostvarenja reditelja koje naša publika voli i odlično poznaje. Uglavnom tu je sve što može zadovoljiti i najveće prohteve ljubitelja sedme umetnosti.

Kao što smo već rekli Festival će se održavati na više lokacija u Beogradu:
Dom omladine Beograda
Dvorana Kulturnog centra Beograda
Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11)
Zgrada Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1)
Dom kulture Studentski grad
bioskop Fontana
UK Parobrod
Art bioskop na Kolarcu.

Ulaznice se već nalaze u prodaji a za njih treba izdvojiti od 150 do 300 dinara. Cena je prilagođena svačijem džepu i organizatori se nadaju dobroj poseti.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login