„220 godina zanatstva u Pančevu“

DOGAĐAJI, IZLOŽBE  
„220 godina zanatstva u Pančevu“

SJAJNE VESTI IZ PANČEVA

U Narodnom muzeju koji krasi Pančevo, 09. novembra otvorena je izložba „220 godina zanatstva u Pančevu“ koja će trajati do 23. decembra. Samim otvaranjem izložbe u svečanoj sali ujedno se i obeležavaju Dan grada Pančeva i Dani evropske baštine, čija je tema ove godine „Stari i tradicionalni zanati – održanje i očuvanje“.

Tema izložbe je posvećena zanatima, od kojih je dvanaest dominantnih zanata u ovom gradu predstavljeno sa ciljem da se ti stari zanati otrgnu iz zaborava. Cilj izložbe je bio revitalizacija starih zanata jer su oni svakako deo nematerijalne kulturne baštine i želja da ponovo ožive. Oni koji žele da posete Muzej i pogledaju predmete, koji su korišteni u vremenu kada je zanatsvo bilo zastupljeno, to mogu uraditi svim radnim danima od 10 do 13 i od 16 do 19 sati.

Svi predmeti koji su prikazani na izložbi su deo etnološke zbirke Narodnog muzeja i ujedno nosioci tadašnjeg modernog društva, a koji nisu toliko poznati javnosti. Predmeti koji se nalaze u muzeju su skupljeni otkupom, a neki su i dobijeni kao poklon Muzeju. Ti eksponati predstavljaju nosioce modernog društva iz tog vremena. Zanati predstavljaju svojevrsne čuvare istorije i tradicije sa bogatom kulturom kao što su – zanatlije, majstori, kalfe i šegrti, berberski i užarski zanat …

Autor ove izložbe je Aleksandra Jakovljević, kustos etnolog Narodnog muzeja Pančevo.

Pored toga što je Pančevo poznato kao vojni grad, on je oduvek bio i jedan od najvećih zanatskih cenatra u Vojvodini. Zanatlije i zanati su bili oni koji su pravili najznačajniji izvor prihoda i držali su ga u ekonomskom pogledu vekovima. Zanatlijama su se zvali vrhunski majstori koji su pored svog umeća bili i poštovani ljudi sa moralnim integritetom. Poštovanje su ubirali u sredini u kojoj su živeli i radili.

Posebnost izložbe je okovano stablo koje je do polovine 19. veka stajalo u centru Pančeva, u kojega je ukucano na stotine eksera, što predstavlja dokaz da je ovaj grad bio izuzetno veliki zanatski centar.

„Danas se Okovano stablo čuva u Narodnom muzeju Pančevo i može se videti na izložbi, „220 godina zanastva u Pančevu“, pored predmeta iz bačvarskog, krojačkog, sajdžijskog, ćurčijskog, ribarskog, opančarskog i još šest drugih zanata. Eksponati etnološke zbirke Narodnog muzeja Pančevo predstavljaju polaznu osnovu u proučavanju starih zanata koje karakterišu tradicionalna narodna znanja kao odraz društveno-istorijskih prilika i viševekovne tradicije narodnog života u selu i gradu“ – ističu iz pančevačkog muzeja.

Za sve posetioce ulaz na izložbu je besplatan.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login