Prva škola na obnovljivom izvoru energije u Srbiji

EKSPERIMENTI, UREĐENJE SELA  
Prva škola na obnovljivom izvoru energije u Srbiji

SJAJNE VESTI IZ ARILJA

Meštani sela Visoka, nadomak Arilja, su prepoznali mogućnost korištenja solarne energije. Sa željom da budu pioniri u ovom poslu, stanovnici Visoke, zasukali su rukave i dali se na posao. Izabrali su OŠ „Ratko Jovanović“ iz sela Visoka za svoj pilot projekat.

Zajedničkim snagama zamenili su stari krov na školi novim krovom, pa su zamenili dotrajalu elektroinstalaciju, stolariju, uredili toalete i osavremenili sistem za grejanje. Postavili su fotonaponske ćelije na krov i sa dobijenom energijom će moći da osvetle dečije igralište. Istom tom solarnom energijom će zimi pokretati pumpe za grejanje. U planu im je da na objektu pored škole postave novi sistem fotonaponskih ćelija koji bi dao dovoljnu količinu struje za rad većih potrošača kao bojlera, kompjutera i slično.

„Period isplativosti fotonaponskog sistema znatno je kraći u odnosu na agregate koji koriste gorivo ili direktnu električnu energiju, pa će doprineti i smanjenju troškova opštine Arilje“ – ističe Nataša Milivojević, predsednik ekološkog udruženja „Rzav“, realizatora projekta pod nazivom „U saradnji sa suncem“

Selo Visoka je zasigurno jedno od najperspektivnijh mesta za razvoj seoskog turizma. Vredni stanovnici ovog mesta su svojim radom odlučili da Visoka postane moderno selo. Izgradili su Omladinski domorganizuju Zimske i Letnje igre za stotine mališana. Mogu se pohvaliti i seoskom bibliotekom, pa đačkom zadrugom „Zvončić“ gde proizvode razna slatka, džemove, suvenire, kaleme starih autohtonih sorti voća. Trenutno i rade na izgradnji parka na Rzavu, a planova im ne nedostaje. Neće odustati sve dok od svog sela ne naprave turističku prepoznatljivu destinaciju.

U svetu se razvija trend korištenja sunčeve energije kroz ulaganja u izgradnju solarnih fotonaponskih uređaja ili ćelija. Fotonaponske ćelije se izrađuju od silicijuma i postavljaju se na mesta koja su najviše izložena sunčevoj energiji. Uz pomoć opreme za korišćenje solarne energije mogu se postići znatne uštede na računu za upotrebljenu električnu energiju, pa čak i potpuna nezavisnost od snabdevanja sa javne električne mreže. Prednost je i u tome što korišćenje fotonaponske opreme je moguće i tamo gde nije dostupna javna električna mreža kao što su planine, reke, jezera. U svim razvijenim zemljama korištenje sunčeve energije preko fotonaponskih ćelija je dosta zastupljeno, čak i u onim zemljama koji nemaju veliki broj sunčanih sati kao što je kod nas. Po podacima Srbija ima više od 2000 sunčanih sati godišnje što je više od evropskog proseka. Dakle, imamo izvanredne preduslove sa kojima možemo koristiti sunčevu energiju i industrijski i individualno.

Selo Visoka je prepoznalo isplativost korištenja solarne energije, pa neka to bude putokaz za celu Srbiju.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login