Fabrika „Leoni“ počela sa radom. Uposliće oko 1700 ljudi

AUTOMOBILI, INVESTICIJE, POSAO  
Fabrika „Leoni“ počela sa radom. Uposliće oko 1700 ljudi

SJAJNE VESTI IZ DOLJEVCA

Nemačka kompanija „Leoni“ nastavlja sa ulaganjima u Srbiji. Menadžment firme je odlučio da otvori novu fabriku u Doljevcu nadomak Niša. Fabrički pogon u Doljevcu će proizvoditi kablovske instalacije za automobile „jaguar“ i „landrover“. Trenutno u Srbiji imaju tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju u kojima se proizvode kablovi za „BMW“ i ovaj novootvoreni u Doljevcu kod Niša. Njihova prisutnost u Srbiji je ozbiljna jer su do sada uložili nešto više od 36 miliona evra, a u njihovim pogonima je trenutno zaposleno 4.950 radnika. Činjenina da su na teritoriji Srbije prisutni od 2009. godine i da su među prvim investitorima iz automobilske industrije u našoj zemlji govori koliko su ozbiljni.

U jednoj od najnerazvijenijih opština u Doljevcu pre dve godine su počeli su sa izgradnjom fabrike, da bi sledeće godine u aprilu mesecu počeli sa probnom proizvodnjom. Opština Doljevac je investitoru ustupila zemljište bez nadoknade. Napravljena je na površini od 25.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je veća od 21 milion evra. U ovoj fabrici obezbeđen je posao za 1.700 radnika što će u mnogome smanjiti broj nezaposlenih. Iz sredstava lokalne samouprave izdvojeno je nešto više od u miliona evra za obuku radnika.
Srbija je iz podsticajnih sredstava izdvojila 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po radniku.

Svečanosti otvaranju fabrike prisustvovali su premijer Srbije, ambasador Nemačke i predsednik Prviredne komore Srbije. Premijer Srbije je naglasio da je država spremna za nastavak saradnje i pozvao strane investitore da ulažu u Srbiju. Ova 2015. godina je bila veoma uspešna za privredu posle reformi koje je preduzela Vlada Srbije.  Pozitivno mišljenje kao i dobre procene o napretku Srbije u rešavanju zadataka iz oblasti reformi stižu od Evropske Unije. To je jedna od garancija da strani investitori mogu sa sigurnošću ulagati svoj kapital.

„Imamo sve uslove za to jer strani investitori traže dobre zakone i dobar poslovni ambijent, i mi smo dosta toga uradili, ali još dosta toga treba i da uradimo. Pored podsticaja potrebno je da imamo obučenu radnu snagu koja govori engleski i nemački i da razvijamo putnu i železničku infrastrukturu. Zato ćemo do 2017. godine završiti sve započete auto-puteve što će takođe povećati prihode u ovim regionima“ – poručio je premijer.

„Nemačke kompanije uvek podrobno proveravaju da li će ući na neko tržište, ali kada jednom dođu onda uvek ostanu i prošire i svoje kapacitete. Ovaj pogon, posle pogona u Propkuplju, zaista je pravi primer za to“ – rekao je Ditman.

Kompanija „Leoni“ je svoj posao razvila po čitavoj Evropi. Trenutno je prisutna u 32 zemlje i ima oko 68.000 zaposlenih radnika. Prošle godine ostvarila je promet od 4,1 milijarde evra i neto profit od 115,1 miliona evra.

NADAMO SE DA ĆE SVE IZREČENO BITI PRETOVRENO U DELO!

SAMO NAPRED!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login