Noć pozorišta u Srbiji održaće se od petka 20. do nedelje 22. novembra

DOGAĐAJI, POZORIŠTE  
Noć pozorišta u Srbiji održaće se od petka 20. do nedelje 22. novembra

SJAJNE VESTI ZA LJUBITELJE POZORIŠTA

Od danas 20. novembra pa do nedelje 22. novembra svi poštovaoci i ljubitelji dobrih predstava imaće priliku da pogledaju preko 30 predstava u sklopu manifestacije 5. „Noć pozorišta“. Predstave će biti izvedene u okviru međunarodne mreže European Theatre Night i to u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Knjaževcu, Ćićevcu, Zemunu, Batajnici, Barajevu i Rekovcu

Tema ovogodišnje manifestacije su deca i mladi. Akcenat je stavljen na svakodnevnicu, nasilje među vršnjacima, kao i tema lepog ponašanja. Svedoci smo da preko sredstava informisanja čujemo ili pročitamo kako je neki maloletnik napao silovao ili ubio nekoga, pa se zato kroz predstave želi skrenuti pažnja društva  prema ovom problemu. Da se na neki način inicira strožija primena zakona prema prestupnicima ovih dela, a ujedno da se pokuša sprečiti nasilje maloletnika. Današnja deca i omladina nemaju kulturan i lep odnos prema društvu i starijim osobama. U ovim predstavama, gde su izraženi njihovi problemi, želi im se pomoći kako bi shvatili vrednosti društva i lepog ponašanja, kao i to da se nasiljem ništa ne može rešiti.

„Noć pozorišta” je deo međunarodnog projekta „European theatre night“ koji je pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj. Cilj je da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope. U Srbiji je ovaj projekat zaživio 2011. godine i svake godine povećava se broj gradova koji organizuju ovu kulturnu manifestaciju. Do sada učešće je uzelo preko 140 ustanova kulture i organizacija iz cele Srbije.

Novosađani ove godine pripremaju bogat program za najmlađe sugrađane. U Pozorišnom klubu posetioci će imati priliku da gledaju projekcije starih predstava Narodnog pozorišta. A za najmlađe tu je predstava „Pohvala na snegu“ i lutkarska predstava „Kukuriku“. Tu je i interaktivna radionica i performans „Lavirint“ koji će se realizovati na SPENS-u u organicaciji Novog kulturnog naselja i timu od 20 glumaca.

Program Narodnog pozorišta Zrenjanin će se odvijati na dve lokacije. U Pozorišnom muzeju Srbije gde je planirana  izložba, dok će u pozorištu biti izvedene dve predstave, „Korak“ i „Sluga dvaju gospodara“. Najmlađi će uživati u predstavi Engleske bajke.

Lutkarsko pozorište iz Niša je sa svojim partnerima pripremilo predstavu koja će se prvi put odigrati na temu vršnjačkog nasilja sa temom „Dete, nemoj da se predaš“, istoimenog realizovanog projekta. Premijera će se održati 21. novembra u dva termina od 12 i 13 časova, a ulaz je slobodan.

U Beogradu je za najmlađe pripremljen bogat program. Moći će da uživaju u predstavama „Palčica“, „Kraljevstvo planeta zemlja“, pa „Krcko oraščić“. Tu je i monodrama „Život je loto“, komedija Romeo i Julija i drugi sadržaji. U Kulturnom centru Čukarica, Tangram centar je pripremio bogat program, a po prvi put sugrađani će uživati u ambijentalnom teatru – internet kabareu, u opuštenoj atmosferi sa puno smeha i muzike, uz osveženje.

Fondacija „Noć pozorišta“ pokrenula je projekat pod nazivom „Revitalizacija ustanova kulture“ i pozvala sve koji su u mogućnosti da se uključe i pomognu obnovu ustanova kulture koje rade u teškom uslovima. Apeluju na resorno ministarstvo i lokalne samouprave da ubuduće planiraju veća sredstva za kulturu i da finansijski podrže programe ove namene.

Počev od ove godine pa do donošenja inicijalnog „Aleksinog zakona“ ili pak izmene postojećeg, Fondacija Noć pozorišta će, zajedno sa učesnicima, podržati inicijativu kroz sve svoje aktivnosti. U cilj ove inicijative je smišljena oznaka „Drug nije meta“ koja je svojevrstan podsetnik svima nama. Potrebno je u našu svest ugraditi postulate zdravog odnosa prema vrednostima društva, a pogotovo neophodno je omladinu usmeriti na prave staze kako ne bi došlo do eskalacije vršnjačkog nasilja i sličnih stvari koje su na žalost svakodnevnica.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login