Fabrika vode „Sen Džons“ otvorena u Kosjeriću

INVESTICIJE  
Fabrika vode „Sen Džons“ otvorena u Kosjeriću

SJAJNE VESTI IZ KOSJERIĆA

Kosjerić sigurnim koracima ide ka Evropskom tržištu. Ova opština je iskoristila svoje prirodne resurse i uz saradnju Vlade Srbije i švajcarske kompanije Akvavel grup AG, izgrađena je fabrika vode Sen Džons.

Švajcarci su u izgradnju ovog projekta uložili 10 miliona evra i fabrika je svečano otvorena u kosjerićkom naselju Banjica. Urađen je i prilaz fabrici u dužini kilometar i po puta, a to je od velikog značaja za meštane.
Napravljen je kompleks na 10.000 kvadratnih metara, a sam objekat fabrike je izgrađen na 5.700 kvadratnih metara. Za samu proizvodnju napravljena su dva pogona za flaširanje vode. Pogon PET će raditi sa kapacitetom od 15.000 napunjenih boca za sat, a u postrojenju punjenja vode u staklenu ambalažu 7.000 boca na sat.

U planu je da fabrika u Kosjeriću proizvoditi 150 miliona boca godišnje pakovane po 1,5 litar. Od toga bi 30 odsto trebalo da se prodaje na domaćem tržištu, a 70 odsto bi bilo plasirano na inostranom tržištu.      

Prošle godine Evropska unija zvanično je odobrila proizvodnju vode. SCG International, jedan od vodećih instituta u svetu, je kontrolisao kvalitet vode i dao sertifikat da se može izvoziti u celu Evropu. Fabrika vode u Kosjeriću baviće se proizvodnjom blago gazirane, gazirane vode, negazirane vode, kao i vode za bebe i decu, a u sastavu će imati više minerala.

Svečanom otvaranju fabrike u Kosjeriću prisustvovali Ministar pravde, ambasador Švajcarske u Srbiji i mnogobrojni gosti.

„Švajcarska kompanija je prepoznala šansu da ulaže u privredu ovog kraja i podigne ovakvu fabriku u srcu centralne Srbije. Kao Vlada nastavićemo da podržavamo ovakve kompanije. Kada paketi sa „Sen Džons“ vodom krenu preko granica, to će biti veliki prihod za opštinu Kosjerić, a od velike važnosti je što će za nju čuti i svet“. rekao je Ministar pravde.

Trenutno je zaposleno 30 radnika iz Kosjerića i okoline, a ako se dobije sertifikat za izvoz vode u Ameriku biće otvoreno još radnih mesta.

Zadovoljan je i predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić koji je istakao je da je ovo veoma važna investicija za ovaj kraj, kao i način da se pokrene privreda kosjerićke opštine.

BRAVO! OČEKUJEMO JOŠ RADNIH MESTA!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login