Otvoren 52. Sajam knjiga u Nišu

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
Otvoren 52. Sajam knjiga u Nišu

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Hala „Čair“ u Nišu je domaćin 52. po redu Niškog sajma knjiga i grafike, koji će trajati do 30. novembra. Ovogodišnji slogan sajma je „Sa knjigom među javom i međ snom“.
Čast da otvori Niški sajam knjiga pripala je istoričaru i piscu Nebojši Ozimiću. Iako je na otvaranju bilo prisutno samo četrdesetak posetilica to neće umanjiti važnost ove manifestacije. Zanimljivo je da na otvaranju sajma nisu prisustvovali čelnici grada Niša a ni direktora NKC-a, koji su organizatori Niškog sajma knjiga.

Stekao se utisak da niko ne očekuje da sajam uspe, iz mnogo razloga. Do poslednjeg momenta nije se znalo ko će otvoriti ovu manifestaciju, nedovoljno je informacija o manifestaciji, da li će i ko imati promociju svoga dela, da li će biti gostovanja nekih od pisaca. Sve su to veliki propusti od strane organizatora NKC-a.
Zašto se ovo desilo ove godine mi nismo upoynati. Da li je u pitanju nedostatak novca za organizaciju ili nezainteresovanost organizatora? Jedno znamo, a to je da se predhodnih godina bar nedelju dana ranije znalo koje će promocije biti održane, i koji će od pisaca biti gost sajma.

„Niški Sajam knjiga i grafike je veoma važan zato što ljubitelji književnosti mogu da upoznaju autore knjiga i razgovaraju s njima. Svi mi koji smo na Sajmu, dođemo kao neka sekta, ili kao ranohrišćani, a imamo važan zadatak: da pokušamo da oživimo zaboravljeni sistem vrednosti koji su u današnje vreme uništili rijaliti programi“ – rekao je Nebojša Ozimić.

Učešće na Sajmu knjiga uzelo je sedamdesetak izlagača, najviše ih je iz Srbije. Od najpoznatijih izdavačkih kuća do pojedinaca, neki od njih su Laguna, Vulkan, Geopoetika, Službeni glasnik, Paideja, Dereta, Evrođunti, Kreativni centar i drugi.

Svake godine jedan dan na Sajmu knjiga bude posvećen onim najmlađim posetiocima. Organizator je najavio da je 26. novembar „Dečiji dan“ kada će deca imati popust pri kupovini knjiga.

Osim što će moći da uživaju u obilaženju štandova sa izloženim knjigama, posetioci će imati priliku da kupite ono što im se dopadne. Na raspolaganju su im dela iz beletristike i knjige za decu, rečnici svetskih jezika, izdanja iz oblasti umetnosti, arhitekture, građevinarstva, mašinstva, ekonomije, medicine, elektronike, i drugih nauka.

A za sredu, 24. novembra, biće dodeljene tradicionalne sajamske nagrade „Presad mudrosti“, „Inicijal“ i „Otisak“.

Radno vreme Sajma je od 10 do 20 sati. Cena ulaznice je 100 dinara dok je za grupne posete cena ulaznice je 50 dinara.

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login