U Kladovu izvučen som kapitalc težak preko 123 kilograma

RIBOLOV  

SJAJNE VESTI IZ KLADOVA

Riba som se može loviti na mnogo načina i raznim udičarskim alatima. Sportski ribolovci ga mogu loviti samo sa udicama. Među udičarske alate spada i bućka.
Za izvlačenje velikih primeraka potrebna je pored snage i snalažljivosti i velika doza strpljenja. Borbe, da se som izvuče na obalu, mogu da traju i po nekoliko sati. Nebrojeno puta u tim borbama som zna izaći kao pobednik, otkači se sa udice. Posle duge i iscrpljujuđe borbe najlepši je osećaj ubaciti ga u čamac.
Kod nas se najčešće ulove somovi veličine jednog metra i težine oko 10 kilograma.

Sreću da ulove jednog istinskog kapitalca imali su otac i sin, Bogosav i Obren Bobolokić. Iskusni ribolovci koji se godinama bave ovim poslom upecali su soma kapitalca teškog preko 123 kilograma. Nije njima ovo prvi veliki ulov jer su prošle godine imali sreće da uhvate i izvuku van vode „somčinu“ teškog 106 kilograma.

Ovi poznati alasi iz sela Vajuga kod Kladova objašnjavaju da je borba bila neizvesna. Izazov je bio mnogo veći jer je som uhvaćen na struk, poseban ribolovački alat, i do samog kraja nije se znalo da li će grdosija završiti u čamcu ili nestati u dubinama Dunava.

Smatra se da je najveći ikada ulovljeni som bio dugačak 5 m i težak 400 kg.

Kod nas je zabeležen slučaj da je na Dunavu kod Apatina, za vrijeme bivše Jugoslavije, 1958. godine ulovljen som težine 208 kilograma. Ulovljen je na tradicionalni ribarski samolovni alat, bubanj, ili vršku.

Somovi vole krš, potopljene brodove ili debla u koja mogu da se zavuku. Zadržavaju se u dubokim virovima a hranu traži u blizini svoje loge. Ne odlikjue se brzinom i ribari ga smatraju lenjom ribom, koja radije čeka žrtvu mameći je brkovima. Najveća je slatkovodna evropska riba koja može da naraste i do tri metra dužine sa težinom od 250 do 300 kilograma. Građa tela i izgled razlikuju se u mnogome od ostalih slatkovodnih riba. Izrazito velika glava sa dugim brkovima i sitnim očima, pljosnatog je oblika ali mu je trup ovalan, koji se prema repu sužava.

2010. godine Dragoljub Kovačević, poznatiji kao Bosanac, ulovio je soma teškog preko 130 kilograma na Savi u blizini mosta Gazela. Aprila 2013. godine Aleksandar Sale Drakulić, ribar iz Žablja, upecao je na Đerdapu soma dugog 231 cm.

Ovo nisu ribolovačke priče, sve je zabeleženo foto aparatom i kamerama. BISTRO!

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login