Maline kao šansa za zaposlenje

POLJOPRIVREDA, VOĆARSTVO  
Maline kao šansa za zaposlenje

SJAJNE VESTI ZA MALINARE

U toku je realizacija pilot projekta „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina“ na teritoriji Zlatiborskog, Raškog, Moravičkog i Kolubarskog okruga. Program sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, a finansira Vlada Švajcarske preko Agencije za razvoj i saradnju.

Srbija je u ovom trenutku vodeća zemlja u svetu po proizvodnji malina. Na svetsko tržište smo imali izvoz od preko 100 hiljada tona malina, a malina proizvedena na našim prostorima se smatra najkvalitetnijom. Da bi zadržali taj trend neophodno je povećati proizvodnju i zato je ovaj projekat jedan od načina da se ujedno smanji nezaposlenost, a poljoprivrednicima obezbedi sigurnija egzistencija. Prvenstveno se odnosi na one koji tek započinju posao, a nisu u finansijskim mogućnostima da krenu sami u njegovu realizaciju.

Program razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD) je osmislio poslovni model zasnovan na saradnji između PSD-a, hladnjača (otkupljivača malina) i budućih proizvođača maline (nezaposlena lica).

Budući malinari će od otkupljivača-hladnjača dobiti sav neophodni repromaterijala koji je neophodan gazdinstvu da krene sa proizvodnjom maline: đubrivo, pesticidi, prihrana za biljke i slično. Prednost je u tome što će zaduženu vrednost repromaterijala, koji su dobili od otkupljivača vraćati kroz rod maline u periodu od naredne dve godine. Obaveza potencijalnog malinara je da zasadi malinu na minimum 15 ari jer to je onaj minimum sa kojim bi se došlo do profitabilne proizvodnje. Obaveza hladnjača je da sav rod maline koju prizvođač proizvede otkupi.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine napominju da je preko ovog programa zaposleno 347 ljudi. U planu je da se u narednom periodu kroz zaposli još oko 200 zainteresovanih lica.

„Moramo učiniti velike napore kako bi proizvodnja maline bila predvidljiva, kako bi naši proizvođači mogli da očekuju pozitivne finansijske efekte. Ono na čemu svi zajedno moramo raditi je da imamo jedan konstantan kvalitet, da Srbija bude prepoznatljiva kao zemlja u kojoj je je ovo voće kvalitetno i zdravstveno bezbedno. Regionalna razvojna agencija i ovaj program imaju znanje i kapacitete, a to pokazuju dosadašnji rezultati, s obzirom da smo do sada 700 ljudi na neki način uposlili. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potpuno je posvećeno ovom poslu i pruža punu podršku prizvođačima voća“ – rekao je ministar Željko Radošević.

Uzgoj maline pruža jednu od retkih šansi za sigurnu zaradu, pogotovo kada su vremenski uslovi povoljni, a buduća saradnja sa otkupljivačima-hladnjačama tu sigurnost povećava. Ovo je trenutno posao budućnosti za sve one koji žele radom da si obezbede materijalnu sigurnost. I što je najvažnije za početak je dovoljno da imate minimum 15 ari zemlje i volju za rad. Ostalo je obezbeđeno uz povoljno vraćanje.

Idealno za početak.
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login