Pomoć za poljoprivredna gazdinstva u Knjaževcu

POLJOPRIVREDA  
Pomoć za poljoprivredna gazdinstva u Knjaževcu

SJAJNE VESTI IZ KNJAŽEVCA

Prošlogodišnje poplave u istočnoj Srbiji su nanele popriličnu štetu i napravile dosta problem domaćinstvima. Oporavak je tekao sporo, ali urađeno je dosta toga. U ovoj godini za saniranje štete donirana su određena sredstva iz budžeta ali je pokrenuto i dosta projekata nezavisno od državnih institucija.

Kroz program pomoći poljoprivrednicima (FAO), koju je otpočela organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija prošle godine, domaćinstva koja su pretrpela štetu bila su u prilici da konkurišu za sredstva u poljoprivredi. Ovaj put, kroz drugu fazu ovog projekta, svi oni koji su pretrpeli štetu, u opštini Knjaževac, mogu da se prijave na konkurs za sredstva do 11. decembra ove godine. Za ovu fazu pripremljena su ukupno 23 paketa pomoći, gde poljoprivrednici sami određuju prioritete. Paketi sadrže:
– semenski materijal,
– đubrivo,
– sadnice,
– stočnu hranu,
– opremu.

Inače, ovaj projekat se realizuje u sedam lokalnih samouprava na istoku Srbije, a Opština Knjaževac je jedna od njih. Program je namenjen kao pomoć malim poljoprivrednicima i vredan je milion i po evra. U prvoj fazi ovog projekta obuhvaćeno je 30 opština i ukupna vrednost bila je oko 30 miliona evra. Od ove sume malim poljoprivrednicima bilo je namenjeno 8 miliona evra.

„Evropska unija prepoznala je potrebu da pomogne i evo sada sa još milion i po evra pomaže male poljoprivrednike. Danas smo sa predstavnicima opštine Knjaževac i mesnih zajednica dogovrili način popunjavanja prijava. Poziv je otvoren za male poljoprivredne proizvođače koji se aktivno bave poljoprivredom, a rok za podnošenje prijava ističe 11. decembra“ – izjavio je Aleksandar Mentov, menadžer Programa FAO.

Sve informacije u vezi ovog projekta poljoprivrednici mogu da dobiju u svojim mesnim zajednicama i kod predstavnika lokalne samouprave. Ovlaštena lica iz mesnih zajednica dobila su uputstva i smernice na sastanku koji je već održan i tako pripremljeni treba da pomognu svim zainteresovanim poljoprivrednicima. Predstavnici lokalne samouprave će narednih dana obići sve seoske mesne zajednice i pomoći u popunjavanju prijava.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login