Opština Majdanpek izdvojila sredstva za stipendiranje učenika kroz opštinski budžet

NAUKA, OBRAZOVANJE  
Opština Majdanpek izdvojila sredstva za stipendiranje učenika kroz opštinski budžet

SJAJNE VESTI IZ MAJDANPEKA

U vremenu kada su učenici i studenti u jako teškom položaju, zbog loše finansijske situacije, svaka novčana pomoć je dobro došla. Zato su stipendije izuzetno značajne, pre svega zato što pružaju mogućnost onima koji poseduju talenat i dobre rezultate, a pri tom nemaju dovoljno finansijskih sredstava, da nastave svoje obrazovanje i usavršavanje.

Tako su razmišljali i odbornici Skupštine opštine Majdanpek, koji su doneli odluku da ponovo nastave dodelu stipendija učenicima i studentima.

Zbog stava budžetskog inspektora, Opština Majdanpek prestala je 2008. godine sa dodelom učeničkih i studentskih stipendija. Inspektor je ustvrdio da je to nezakonito korišćenje sredstava budžeta lokalnih samouprava. U njegovom obrazloženju stoji da je Ministarstvo prosvete zaduženo za dodelu stipendija.

Rebalansom budžeta u svrhu stipendiranja izdvojeno je 1.000.000 dinara. Na konkurs koji će uskoro biti objavljen mogu konkurisati odlični i posebno nadareni učenici i studenati za deficitarna zanimanja. Svi oni koji ostvare pravo na stipendiju primaće iznose od 8.669,60 do 15.171,80 dinara.

Podsetimo da stipendije predstavljaju zapravo finansijsku pomoć koja se dodeljuje onim studentima tj. istaknutim pojedincima sve u cilju nagrađivanja postignutih rezultata u prethodnom periodu, ali i radi stimulisanja daljeg obrazovanja, istraživanja ili profesionalnog usavršavanja. Stpendije se dodeljuju u oblasti obrazovanja srednjoškolskog uzrasta kao i studentskog obrazovanja.

Stipendije su uglavnom materijalne prirode i funkcioniše u principu da se primaocu stipendije mesečno ili u drugim vremenskim intervalima uplaćuje određeni iznos novca. Izuzetno su značajne prvenstveno zato što pružaju mogućnost onima koji poseduju talenat i dobre rezultate, a pritom nemaju dovoljno finansijskih sredstava, da nastave svoje obrazovanje i usavršavanje. Takođe stipendijama se mogu pokriti troškovi školarine, smeštaja, hrane ili drugih troškova za vreme studiranja van mesta prebivališta. Navedeni troškovi mogu biti nadoknađeni u celini ili delimično.

Opština Majdanpek je svakako uradila pravi potez da stimuliše učenike i studente u cilju boljih rezultata tokom školovanja i usavršavanja znanja. Nadamo se da će se i druge opštine ugledati na nju i omogućiti mladim ljudima da razvijaju svoja znanja.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login