Otvoren novi deo autoputa od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca

AUTOPUT, INVESTICIJE  
Otvoren novi deo autoputa od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU

Pre dva dana svečano je otvorena deonica autoputa od Vladičin Hana do Donjeg Neradovaca na Koridoru 10.
Izgrađen je autoput u dužni 26,3 km, napravljena su 24 mosta i 6 nadvožnjaka, urađena je i petlja „Vranje“ sa svojim krakovima dužine 1,35 km. Glavni projekat je izgradio Institit za puteve, a tehničku kontrolu projekta obavio je Saobraćajni institut CIP.

Ovo je jedna od najtežih deonica na ovom delu i predstavlja veliki uspeh za sve koji su bili deo projekta, a posebno za izvođače radova koji su je uspešno završili. Svakodnevno, na izgradnji je bilo angažovano oko 400 radnika i 150 mašina i kamiona.
Uporedo sa ovom deonicom, izgrađen je novi alternativni put koji je paralelan autoputu u dužini od 19,5 km sa deset mostova. Na ovom delu će biti napravljen zatvoreni sistem naplate poput onog na deonici Beograd-Vrbas. Plaćaće se putarina samo za deonicu koju će vozači koristiti.
Još je ostala da se uradi deonica autoputa u dužini od 28,7 kilometara na deonici od Grdelice preko Caričine doline do Vladičinog Hana. Na ovoj deonici ka Makedoniji biće izgrađeno 89 mostova, kao i dva dugačka tunela. Jedan od njih će biti najduži u Srbiji, tunel Predejane koji će se raditi u dužini 1.808 metara.

Otvaranje autoputa će omogućiti privredno povezivanje Jablaničkog, Pčinjskog i Nišavskog okruga. Tako da će i ovaj najnerazvijeniji deo Srbije dobiti šansu za razvoj privrede i zapošljavanju radnika.

Koridor 10 trebao bi biti gotov najkasnije do marta 2017. godine, kada će građani Srbije moći putovati autoputem od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada.
Radovi na glavnom projektu su finansirani iz kredita Svetske banke, pa je u ovu investiciju uloženo 74 miliona evra. Grčka kompanija „Terna“ je bila glavni izvođač radova sa preduzećima iz Srbije. Iako je bilo tehničkih i vremenskih problema, radilo se danonoćno i sve je završeno u predviđenom roku. Ova renomirana kompanija je tako dobila odlične preporuke za dalju saradnju i buduće poslove, u našoj državi.

Kontrola projekta je poverena francuskoj firmi Luj Beržer, koji su zadovoljni urađenim poslom.
Dobra infrastruktura i povezivanje kao i integracija srpske saobraćajne mreže u evropsku regionalnu mrežu su od ključnog značaja za srpsku ekonomiju i regionalni razvoj.

Svečanosti otvaranja ove deonice prisustvali predsenik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović i generalnih direktor grčke kompanije „Terna“, Georgios Perdikaris.

Svi su izrazili zadovoljstvo urađenim poslom i obećali da će do marta 2017. godine Koridor 10 biti završen.

Nadamo se da će se sve završiti u predviđenom roku,a isto tako da će uskoro biti urađen i koridor 11 koji je isto tako od velikog značaja za bolje povezivanje zapadne Srbije.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login