Otvoren novi sudentski dom u Čačku

OBRAZOVANJE  

SJAJNE VESTI IZ ČAČKA

Juče je otvoren Novi dom Studentskog centra u Čačku. Novi Dom učenika ima kapacitet 130 mesta, a ukupna vrednost investicije je oko 115 miliona dinara (izgradnja i opremanje). Direktor Studentskog centra Dragan Jović saopštio je ranije da će od oktobra studenti čačanskih visokoškolskih ustanova, sa novim smeštajima, imati na raspolaganju ukupno 330 mesta. Ovaj studentski dom otvorio je Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz prisustvo direktora Studentskog centra Čačak, koji je naglasio da je interesovanje i ove godine bilo veliko jer više od 100 studanata nije moglo da dobije smeštaj pa je investicija od 105 miliona dinara samim tim bila opravdana.

„Izgradili smo prostor za još 130 studenata, iako je i dalje stotinak studenata bez domskog smeštaja. Jako je važno da povećamo kapacitet za studente u univerzitetskim centrima, gde su na jednom mestu u fakulteti i studentski domovi. Nadam se da će naredne godine Čačak imati i nove studijske programe. Važno je da razvijamo visoko obrazovanje tako da nam centri budu što integrisaniji, da imaju više studijskih programa koji poseduju veću mobilnost, da se maksimalno iskoristi kapacitet od tih obrazovanih centara“ – izjavio je resorni Ministar.

Ministart je rekao se nada da će se uz pomoć lokalne samouprave u gradu na Moravi razvijati poslovi za male studentske kompanije čime bi ovaj grad učinili atraktivnim za studiranje.

Ova investicija će podstaći studente da polažu ispite na vreme, jer im to jedino omogućava da dođu do smeštaja. Student koji je na budžetskom finansiranju ima pravo da konkuriše za dom. Sličnog razmišljanja je i direktor Visoke škole tehničkih strukovnih studija, prof. dr Dojčilo Sretenović, i on dodaje:

„Primetio sam da na nekoliko zadnjih ispitnih rokova studenti su se trudili da polože ispite, smeštaj u domovima dobijaju samo oni koji su na budžetu. Tako da se otvaranje ovog doma omogućilo njegovim stanarima lepši boravak, a to je i podsticaj za učenje i polaganje ispita“.

Novi studentski dom, tačnije novo krilo, ima površinu od 2.300 kvadratnih metara i 130 mesta. Kompletan novi deo je građen po svim pravilima novogradnje, a na zgradi se nalaze solarni kolektori za grejanje i klimatizaciju. Objekat je potpuno energetski efikasan, dok su u prizemlju izgrađene sobe za studente sa invaliditetom. U sklopu doma nalaze se dve čitaonice, internet klub, a u podrumu se nalazi teretana. Pored teretane nalazi se vešernica gde će biti smešteno nekoliko veš mašina koje će biti stavljene na raspolaganje svim studentima u domu. Novo krilo studentskog doma raspolaže sa 130 soba od čega je 13 trokrevetnih, 104 dvokrevetnih i 13 jednokrevetnih soba. Sjajna vest je da sve sobe imaju kupatila.

„Imali smo odličnu saradnju sa gradom Čačka koji je oslobodio Studentski centar plaćanja naknade za gradsko građevinsko zemljište, što je negde oko 30 miliona dinara. Cela investicija sa opremanjem objekta iznosiće oko 110 miliona dinara“ – rekao je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Dekan Fakulteta Tehničkih nauka, prof. dr Jeroslav Živanić je rekao da će se poboljšati kvalitet obrazovanja i da će novi dom omogućiti da se poveća broj studenata koji ovde studiraju.

Dekan Agronomskog fakulteta prof. dr Vladeta Stevović podsetio da se u Čačku visokoobrazovanje neguje više od pola veka. Stevović je istakao da visokoškolsko obrazovanje nije koncentrisano u jednom gradu i opštini, već je Ministarstvo sve decentralizovalo i ono je širom naše zemlje.

Nekadašnji radnik Studentskog centra Veljko Negovanović je ocenio da Čačak ima ono što retko koji grad i opština poseduju u Srbiji, odnosno fakultete, studentski restoran, renoviran stari dom, kao i novoizgrađen koji će studentima iz svih krajeva nuditi smeštaj.

Gradonačelnik Čačka je istakao da je grad na Moravi značajan obrazovni centar zapadne Srbije i da je cilj da mladi ostanu u Čačku, da studiraju i da posle završenih studija žive u Čačku. On takođe očekuje da uskoro počne i izgradnja Doma za učenike. U svom obraćanju podsetio da je lokalna samouprava sopstvenim sredstvima na Savindan ove godine otvorila Muzičku osnovnu i srednju školu. Rekao je i da je grad na Moravi jedan od vodećih u Srbiji što se tiče obrazovanja.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login