Speleolozi došli do kraja Cerjanske pećine kod Niša

TURIZAM  
Speleolozi došli do kraja Cerjanske pećine kod Niša

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Cerjanska pećina nedaleko od Niša konačno je istražena do svog kraja. Tačnije, istražena je pećina do granica do kojih čovek može da dođe. Ta daljina iznosi 6.025 metara i daljenije moguće otići jer se tamo nalazi voda kroz koju ne bi mogli proći ni speleo-ronioci. Ovo je potvrdio speleolog i geomorfolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije Dragan Nešić, koji dodaje da je cilj bio da dođu do krajnjih delova pećine i u tome su uspeli. On kaže da se tu ipak pećina ne završava.

Speleolozi Zavoda za zaštitu prirode nekoliko dana su proveli u mračnim podzemnim hodnicima, pećinskim kanalima i dvoranama. Takođe, Nešić je prošle godine u novembru proveo oko 80 sati u ovoj pećini na istraživanju koje je organizovao Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa Direkcijom za izgradnju Grada kao upravljačem spomenika prirode Cerjanska pećina. Bio je to deo projekta „Biospeleološka istraživanja, praćenje podzemnih tokova u krasu i istraživanja krajnjih delova pećine Provalije i kraške jame iznad sifonskog vrela u Kravlju“. Ulaz u pećinu nalazi se na 14 kilometara od Niša kod sela Cerje.

Plan spelologa je da nakon ove pećine istraže Kravljansku jamu. Svi sumnjaju na to da su ove dve pećine povezane i ukoliko se to ispostavi kao tačno onda će to biti veliki pećinski kompleks.

Na nedavno održanom Nišvilu promovisane su lepote južne Srbije i tada je bio postavljen štand na kome su posetioci mogli da vide prirodne lepote i Cerjanske pećine.
Tada je pećina bila ovako predstavljena:

Cerjanska pećina je udaljena od Niša 14 km i smeštena je u širem prostoru izletišta Kamenički vis. Ulaz se nalazi na mestu poniranja Provalijske reke na visini od 515 m nadmorske visine. Pećina je hidrološki aktivna a geolozi procenjuju da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od 2 miliona godina. Kraj pećine još uvek nije otkriven. Pećina je bogata nakitom koji se prostire celom njenom dužinom. Ona otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 m koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi, veličina i boja, pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova koji se samo ovde mogu videti u Srbiji. Heliktiti koji su ovde pronađeni predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža i visi u svim pravcima kao naelektrisana kosa. Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio je Cerjansku pećinu kao prirodno dobro prve kategorije, međutim zbog nedostatka sredstava pećina još uvek nije uređena niti dostupna posetiocima.

Pogledajte prilog Niške Televizije o Cerjanskoj pećini od 27.09.2014. godine:

Speleolozi smatraju da ova pećina nije pogodna za turističko uređenje sa stazom i svetlima jer kroz nju teče pećinska reka. Ali isto tako smatraju da je ovo idealna prilika da se na proleće i leto organizuju turistične ture u neuređenim uslovima, koje su trenutno hit u svetu. Ovakve posete, uz dobar marketing, mogu da zažive i kod nas.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login