127 godina od rođenja Aleksandra I Karađorđevića

ISTORIJA  
127 godina od rođenja Aleksandra I Karađorđevića

SJAJNE VESTI PODSEĆAJU

Kralj Aleksandar I Karađorđević, među narodom poznatiji kao viteški kralj Aleksandar Ujedinitelj, rođen je na Cetinju 1888. godine. Od oca kralja Petra i majke Zorke, Kralj Aleksandar je bio mlađi sin i četvrto dete ove porodice.
Kralj je svoje školovanje završio u Ženevi i Sankt Peterburgu, te je zbog toga svoje mladalačke dane proveo van Srbije.
U Srbiju je došao nakon Majskog prevrata kada njegov otac biva izabran za kralja Srbije. Kralj Aleksandar je bio određen za prestolonaslednika Srbije, 27. marta 1909. godine nakon odbijanja njegovog starijeg brata Đorđa da preuzme presto. Činom prestolonaslednika Srbije vladao je sve do 1914. godine.

Neposredno pre Prvog svetskog rata Kralj biva proglašen za regenta Srbije, a od 1. decembra 1918. godine nakon završetka rata i ujedinjenja, proglašen za regenta Jugoslavije, tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao vrhovni komadant srpske vojske iz rata je izašao kao pobednik.
Nakon očeve smrti 1921. godine Aleksandar je proglašen za „viteškog kralja ujedinitelja“ Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kralj je uživao veliki ugled među svojim narodom. Njegova vladavina je bila autokratska u zemlji gde su vladale socijalne i nacionalne razlike. I kao borbeni ratnik i kao pobednik, vrhovni komandant srpske vojske stekao je ogromno poštovanje, kako kod svoga naroda, tako i među ostalim slovenskim narodom na Balkanu. Ono što je bilo presudno za njegov uspeh je ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1919. godine.
Kraljevina SHS 1929. gdine biva proglašena za Kraljevinu Jugoslaviju koja je bila konstituisana od devet banovina i desete Uprave grada Beograda.
Novostvorena država bila je zemlja velikih razlika i suprotnosti i to nacionalnih, verskih, ekonomskih, političkih, društvenih, koje su stvarane viševekovnim uticajima raznih stranih sila.

U bračnu vezu je stupio 1922. godine sa princezom Marijom Hoencolern, ćerkom rumunskog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske. Imao je tri sina: Petra, Tomislava i Andreja.

Ono što je kralja činilo jedinstvenim jeste njegova tetovaža preko celih grudi, koja je predstavljala pruskog jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednoj i šarom u drugoj kandži. Orao je krunisan heraldičkom krunom, nalik na krunu Svetog rimskog carstva.
Još jedna zanimljivost je i ta da je on bio prvi Srbin koji je leteo avionom sredinom aprila 1910. godine u Francuskoj.

Kralj Aleksandar je ubijen u Marseju 9. oktobra 1934. godine i ostao upamćen kao kralj Jugoslavije i ujedinitelj južnoslovenskih naroda.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login