Otvoren Festival srpskog filma u USA

DOGAĐAJI, FILM  
Otvoren Festival srpskog filma u USA

SJAJNE VESTI IZ AMERIKE

U petak 4. decembra, u Rosemont Theatre u Čikagu, projekcijom filma „Za kralja i otadžbinu“ otvoren je ovogodišnji tradicionalni Festival srpskog filma u SAD. Ovom svečanom događaju prisustvovao je Radoš Bajić sa suprugom, a nakon završetka filma publika ga je nagradila ovacijama i velikim aplauzima.

Na otvaranju, prikazan je i film „Ničije dete“ autora Vuka Ršumovića, koji je kod publike dočekan sa velikim oduševljenjem. Ovaj film je inače pobedio na venecijanskom festivalu 2014. godine.
Veliku čast te noći, pored Vuka, imali su Drina Rajić, savetnica u Kancelariji Repubike Srpske i Slavica Petrović, koja je osnivač Festivala, da presecanjemm vrpce otvore ovogodišnju filmsku smotru u Americi.

Ovo je veoma važna i značajna kulturna manifestacija u SAD, koja održava kontinuitet obogaćivanja srpskog kulturnog blaga – savremenog srpskog filma.

Drugog dana festivala prikazan je film „Enklava“ našeg predstavnika u trci za nagradu Oskar, reditelja Gorana Radovanovića. On je prisustvovao ovoj projekciji pa ga je publika pozdravila i nagradila velikim aplauzom.

Do sada je prikazano još 3 ostvarenja i to film „Bez stepenika“, „Amanet“ i „Bićemo prvaci sveta“.

Festival će biti nastavljen 8. i 9. decembra u Vašingtonu. Pokrovitelj tih dana biće Kancelarije Republike Srpske u SAD. Predstavnik Kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu izjavio je da se ovogodišnji Filmski festival srpskog filma prvi put održava i u Vašingtonu jer je Vlada Republike Srpske odlučila da ga podrži zbog značajnih filmskih ostvarenja kojima je u središtu kulturna i nacionalna posebnost srpskog naroda.

Čikago (engl. Chicago) treći je grad po veličini (nakon Njujorka i Los Anđelesa) i najveći grad u unutrašnjosti SAD. Nalazi se u državi Ilinois na jugozapadnoj obali jezera Mičigen. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 2.695.598 stanovnika.

Čikago je ukupno četvrti grad po veličini na severnoameričkom kontinentu i sedmi najveći grad u zapadnoj hemisferi. Njegovo šire gradsko (metropolitensko) područje obično se naziva Čikagolend, a obuhvata osam okruga sa oko 10 miliona stanovnika. Kad se ubroje sva prigradska naselja i obližnji velegrad Milvoki, Čikago se može smatrati i središtem megalopolisa.

Čikago se smatra srpskim uporištem u Americi.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login