U Nišu će biti održan tradicionalni novogodišnji koncert

MUZIKA  
U Nišu će biti održan tradicionalni novogodišnji koncert

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Tradicionalni novogodišnji koncert u Nišu održava se u četvrtak 24. decembra sa početkom od 20 sati. Sa Niškim simfonijskim orkestrom nastupiće sopran Katarina Simonović Ivanković i tenor Saša Arsenkov pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova. Biće izvedena dela Štrausa (Uvertira Ciganski baron), Verdija, Pučinija, Lehara (iz operete Guita, pesma br.16 „Moje usne ljube toliko vruće“), Sartorija. Prošlogodišnji koncert je je bio pravo otkrovljenje za nišlije, tako da se organizator nada da će i ovaj koncert pokazati isti, a možda i viši nivo.

Svilen Simeonov
Međunarodno poznati dirigent i profesor Svilen Simeonov jedan je od najistaknutijih dirigenata Bugarske. Dobitnik je nagrade Muzičar godine sa Sofija Amadeus orkestrom (1999) koju dodeljuje bugarski nacionalni radio, Kristal Lire Avard (2001) sa Colegium Musicum orkestrom – Bankja i nagrade Zlatna lira sa sofijskim Sinfonietta orkestrom (2007 i 2012) za visoka umetnička dostignuća.
Maestro Svilen Simeonov je šef dirigent sofijskog Sinfonietta orkestra i Vidinskog državnog orkestra, muzički direktor i šef dirigent orkestra Sofija Amadeus i gost dirigent na Viennese Operetta Stage (Operetten Buhne Vien-Hajnc Helberg 2004-2006), Teatro Lirico d’Europa (od 2001), Štraus festival orkestra i baleta (od 2007 Euroconcert i Promoconcert), stalni gost dirigent Dana Festival Orchestra u Yangstown – Ohajo, SAD (od 2009), stalni gost dirigent Ulyanovsk State Academic Symphony Orchestra „Gubernatorsky“ – Rusija (od 2012).
Diplomirao je na državnoj akademiji Pančo Vladigerov u Sofiji, i Akademiji za muziku i ples u Plovdivu na odseku klarinet i dirigovanje. Takođe je završio dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji.
Posvećeni pedagog, maestro Simeonov je predavao dirigovanje u Sofiji, Iangstown školi muzike (SAD), Seulu (Koreja), Zalivskom festivalu (Italija), Solunu, Kozani i Vlasti (Grčka), Hanoju (Vijetnam). Često je pozivan da pokrene kurseve i master klas predavanja na festivalima širom sveta.
Svilen Simeonov je cenjen od strane štampe i muzičkih kritičara zbog svojih izvođenja i nastupa. Bugarski prvi muzički magazin Muzički horizonti kaže: „Osećala se sugestivnost dirigenta, koji je uspeo da usadi takvu emociju u žice instrumenata, koja je navela slušaoce da zadrže dah i sa njim podele taj trenutak,… ispovest Čajkovskog (Serenada za gudače), rad genija, budi najdublja osećanja publike, koja je izrazila svoju zahvalnost burnim aplauzom“.

Katarina Simonović Ivanković
Rođena je u Nišu gde je završila nižu i srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ (odsek solo pevanje) u klasi prof. Gordane Milošević. Svoje školovanje nastavlja na Muzičkoj Akademiji u I. Sarajevu, Republika Srpska (BiH), na odseku za solo pevanje. Diplomirala je 2003. a magistrirala 2006. na istoj Akademiji u klasi prof. Radmile Bakočević. Stručno se usavršavala i kod eminentnih pedagoga solo pevanja: Aleksandre Ivanović, Biserke Cvejić i Olivere Miljaković. Ostvarila je mnogobrojne solističke koncerte – resitale u zemlji i inostranstvu od kojih treba izdvojiti solistički koncert 2010. god. u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.
Nastupala je u operi „Na uranku“ Stanislava Biničkog, sa ulogom Stanke, u komičnoj operi „Telefon“ Đan Karla Menotija sa ulogom Lusi u Beogradu i Nišu i opereti „Slepi miš“ Johana Štrausa sa ulogom Adele u Narodnom pozorištu u Nišu, koncertna sezona 2013./2014. Nastupala je kao kamerni muzičar i kao solista sa horovima. Na takmičenjima i festivalima sa horovima iz Sarajeva i Niša imala je nastupe u Srbiji, BiH, Grčkoj, Švedskoj, Italiji, SAD, Kanadi i Rusiji. Uspešno je sarađivala sa horom i orkestrom FU iz Niša, Niškim Simfonijskim Orkestrom, orkestrom Konstantinus i orkestrom „Cvrčanin“ iz Kraljeva izvodeći vokalno-instrumentala dela. Sarađivala je sa dirigentima: Ivanom Mirović, Zoranom Stanisavljevićem, Miroslavom Ivankovićem, Čedomirom Popadićem, Milenom Injac, Svilenom Simeonovim, Suzanom Kostić i Dejanom Savićem. Radi na Fakultetu Umetnosti u Nišu kao docent na Katedri za solo pevanje.

Saša Arsenkov
mr Saša Arsenkov – tenor – rođen u Nišu, diplomirao solo pevanje u klasi red. prof. Radmile Bakočević u Sarajevu, zatim postdiplomske ( magistarske ) studije solo pevanja završava u klasi red. prof. Radmile Bakočević na istom fakultetu. U toku studija osvaja veći broj nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Potom aktivno učestvuje i uspešno završava „master class“ prof. Olivere Miljaković u Beču.
Sarađuje sa Narodnim pozorištem u Sarajevu, čiji postaje član i dobija uloge u operama : „Bal pod maskama“ G.Verdi ; „Hasanaginica“ Asim Horozić; „Vesela udovica“ Franc Lehar; „Rekvijem“ W.A.Mocart.
U Nišu po povratku sa studija, sarađuje sa crkvenim horom „Branko“ kao solista gde se predstavio publici Italije, Amerike, Kanade, Grčke i Rusije.
Kao solista mr Saša Arsenkov sarađuje sa dirigentima: Suzanom Kostić, Ivanom Mirović, Dejanom Savićem, Milenom Injac i izvodi brojna vokalno-instrumentalna delaod kojih treba izdvojiti: „Vokalnoa sinfonija“ Dimitrija Bužarovskog, „Svadba“ I.Stravinski, „9. Betovenova simfonija“ i premijerno izvođenje operete „Slepi miš“ J.Štrausa sa ulogom Alfreda, kao i glavna muška uloga grofa Almavive u operi „Seviljski berberin“ G.Rosinia.
Trenutno radi na Fakultetu umetnosti u Nišu kao docent na katedri za solo-pevanje. Pored pedagoškog rada aktivno se bavi koncertnim aktivnostima.

Cena ulaznice je 500 dinara.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login