Niški matematičari Dušan, Anđela i Stefan pobedili na 5. mts android konkursu sa aplikacijom za promociju svog grada

INFORMATIKA, IT TEHNOLOGIJE, MATEMATIKA, NAGRADE  
Niški matematičari Dušan, Anđela i Stefan pobedili na 5. mts android konkursu sa aplikacijom za promociju svog grada

SJAJNE VESTI DONOSE NIŠKI MATEMATIČARI

Završen je 5. mts Android konkurs, a on je doneo dosta donbrih radova i jako veliki broj učesnika. Ovaj konkurs je namenjen učenicima gimnazija koje rade prema programu posvećenom talentima za matematiku. Prilikom odlučivanja, žiri je vrednovao ideju, kompleksnost rešenja – način realizacije, funkcionalnost, a dodatno društveno odgovornu namenu aplikacija, kao i posebno izraženu inovativnost za specijalnu nagradu.

Ove godine prvo mesto i put u Barselonu na Svetski kongres mobilne telefonije dobio je Tim „2school4cool“, iz niške gimnazije „Svetozar Marković“, sa aplikacijom MiCross.
Drugo mesto: Luka Jovičić, aplikacija „BGBus“ i „Fifi i drugari“, aplikacija „Bizi“; Matematička gimnazija, Beograd.
Treće mesto: Tim „Konstruktori“ i aplikacija „Morsenger“, Prva kragujevačka gimnazija i tim „Almajo“, aplikacija „Turtle Survival“, Matematička gimnazija, Beograd.
Specijalna nagrada pripada timu „Tri V“ za aplikaciju „Prvi pametni telefon“, Matematička gimnazija, Beograd.

Prvoplasirana aplikacija „MiCross“ predstavlja jedan vid edukativne igrice. Naime, sa ovom aplikacijom upoznaćete znamenitosti Niša prateći zadatu maršrutu, o njima učite tako što odgovarate na kviz pitanja. Ujedno se edukujete i zabavljate ili pak takmičite. Na ovoj aplikaciji je mapa Niša sa ucrtanim znamenitostima. Kada se korisnik telefona približi nekoj od njih, pojavljuju mu se kviz pitanja u vezi sa njom. Odgovara sve dok ne da tačan odgovor i tako uči zabavljajući se. Da li se Kalčin pas zvao Riki, Čapa, Čeda ili Sima saznaće onaj ko priđe njegovom spomeniku.
Tim „2school4cool“ čine đaci III razreda odeljenja za talentovane matematičare Anđela Todorović, Dušan Živanović i Stefan Stojanović. Njima je pomagala mentorka-profesorka informatike Marija Cvetković:

„Sličan sistem aktivnog upoznavanja grada koristimo kada nam u goste dođu učenici iz inostranstva, to je poznati sistem „potere za blagom“. Tada se podelimo u grupe, idemo na određene lokacije, tamo čitamo nešto o njima, pa nastavljamo dalje. Ovako za to koristimo telefon.
Đaci su 8. decembra u Beogradu prezentovali aplikaciju na kojoj su radili kod kuće, a konačna odluka o plasmanu ekipa saznali smo 14. decembra. Sada čekamo zvaničnu dodelu, pa put u Barselonu.“

Aplikacija ima 3 moda. Prvi je „mod šetača“ – koristik šeta prema određenom redu i kada se približi znamenitosti, rešava kviz. Drugi je „mod takmičara“ – korisnik dobija 4 nasumice odabrane lokacije i dobija bodove na osnovu utrošenog vremena i tačnih odgovora.
Treći, đacima najzanimljiviji mod, je onaj u kom učestvuje više takmičara koji se međusobno u ovoj igri i trkaju, i nadmeću znanjem. Postoji i mogućnost da korisnik sam kreira trku.

U jakoj konkurenciji bili su đac iz: Matematičke gimnazije u Beogradu, gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Prve kragujevačke gimnazije, Valjevsku gimnazije i gimnazije „Bolyai“ u Senti.

Svečana dodela nagrada biće održana u utorak, 22. decembra u 13h, u Start IT Centru, ul. Savska 5, Beograd (gde je bila i prezentacija radova).

BRAVO! SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login