Budi DRUGačiji – Likovni konkurs za srednjoškolce u Vojvodini

KAMPANJE, UMETNOST  
Budi DRUGačiji – Likovni konkurs za srednjoškolce u Vojvodini

SJAJNE VESTI IZ SUBOTICE

Učenici srednjih škola sa teritorije Vojvodine imaju priliku da učestvuju na jedinstvenom likovnom konkursu za izradu plakata na temu „Budi DRUGačiji!“. Istoimeni projekat raspisao je Zavoda za javno zdravlje Subotice, a namenjen je svim srednjoškolcima sa terotorije Autonomne Pokrajine Vojvodine.

U istraživanjima koja su sprovedena za osnovne i srednje škole u Srbiji, uočen je porast različitih oblika agresivnog ponašanja među mladima. Problem sa kojim se suočavamo je upravo agresija koja se koristi kao najčešći način rešavanja problema. Pri tome evidentna je visoka tolerancija na takve oblike ponašanja, neprepoznatljivost verbalnog nasilja i odsustvo prave reakcije na ovakvo ponašanje.

Zbog toga je Centar za promociju zdravlja Zavoda Subotica za cilj ovog konkursa postavio nekoliko važnih segmenata:
podsticanje mladih da prihvataju i uvažavaju različitosti;
usvajanje strategije i veštine asertivne komunikacije;
da se aktivno uključe u prevenciju svih oblika nasilja među mladima i nad mladima kroz kreativne aktivnosti, promovisanje zdravog i odgovornog načina života.

Radovi se mogu poslati do 25. januara a potrebno je da se naznači tema i da se ispoštuje maksimalni format B2 (50cm x 70cm). Potrebne su i personalne informacije: ime i prezime, naziv škole, razred i grad, telefon kontakt osobe. Takođe od učesnika se očekuje da kreiraju likovno rešenje kojim će ukazati na alternativna nenasilna rešavanja konflikata među mladima, kao i na uvažavanje različitosti i promociju zdravih, zrelih i odgovornih ponašanja među mladima. Odabir žanra rada, tehnike i autorski pristup su slobodni, a rad može biti delo jednog ili dva učenika. Bitno je da rad do sada nije nigde izlagan i da je u koloru. Prihvataju se radovi i u elektronskoj formi.

Radovi se mogu dostaviti lično ili poslati poštom na adresu: Zavod za javno zdravlje Subotica, Zmaj Jovina 30, 24000 Subotica, sa naznakom „Za nagradni konkurs“. Obzirom na to da radovi mogu biti pripremljeni i u elektronskoj formi, takvi radovi se šalju mejlom na adresu budidrugaciji2016 AT gmail.com, sa naslovom poruke „Za nagradni konkurs“.

Ovaj projekat je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a sve u cilju prevencije od nasilja i diskriminacije. Realizaciju Konkursa „Budi DRUGaciji“ podržavaju Politehnička škola i Kancelarija za mlade Grada Subotice, Savetovalište za mlade Doma zdravlja Subotica, Udruženje za mlade „Olovka piše srcem“ i Udruženje „AKA“.

Svi prispeli likovni radovi biće dostupni tri nedelje (od 28. januara do 17. februara) na Fejsbuk stranici „Budi DRUGačiji“, gde će se moći glasati za radove – „lajkom“ ili ostavljanjem komentara. Na odabir najboljih radova, uticaće “lajkovi” i stručni žiri koji će pregledati sve pristigle radove u obe kategorije (elektronskoj i u papirnoj formi).

Dodela nagrada će se održati na dan obeležavanja Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, 4. juna 2016. godine u Subotici.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login