Grad Niš posećuje sve više turista

TURIZAM  
Grad Niš posećuje sve više turista

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Grad na Nišavi, već godinama beleži broja turista. U ovoj godini u „gradu meraka“ broj turista je povećan za 11 odsto, a broja noćenja je povećan za oko 14%. Kada se uzme u obzir broj noćenja ostvaren prethodne godine od 110.000, dolazi se do brojke od 140.000 noćenja koja uliva veliku nadu da će ovaj grad stići do proseka države. Trenutno u Nišu se boravi u proseku oko 2 dana, dok prosek boravka jednog gosta u Srbiji iznosi 2.5 dana. Ukoliko se ovaj trend nastavi Niš može i da premaši tu granicu. Najznačajniji turisti trenutno su posetioci većih događaja i manifestanica u Nišu. Velika je bitka za turiste u svim gradovima zemlje, jer turisti donose novac koji svakom gradu i opštini mnogo znači.

Šta su Griteri?
Griteri/ke su volonteri/ke domaćini koji/e na specifičan način ukazuju dobrodošlicu posetiocima/teljkama grada. Oni to rade na manje formalan način – pružaju mogućnost otkrivanja skrivenih lepota i blaga grada, saznanja o stanovnicima/cama i svakodnevnici grada i sticanja novih prijateljstava.
Domaćini goste neretko vode do mesta koja su za njih iz nekog razloga značajna ili im predstavljaju nešto posebno u životu.
Griteri/ke NISU turistički vodiči. Oni/e ne obavljaju posao profesionalaca i goste ne vode u muzeje i lokalitete, već će to ostavljaju profesionalnim vodičima, a na sebe preuzimaju odgovornost da, uz pomoć Turističke organizacije Niša, goste povežu sa onima koji se tim poslom bave.

Turistička organizacija Niša (TON) na prezentaciji rezultata poslovanja u 2015. godini u Gradskoj kući Niša predstavili su i mladu grupu ljudi koji se nazivaju griteri. Ovi volonteri pomažu predstavljanje Niša inostranim turistima. Griteri najčešće turistima predstavljaju tvrđavu, prirodu, hranu po kojoj je Niš poznat, kao i najpopularnija mesta u Nišu. Nezaobilazan deo odmora jednog turiste je i zabava i noćni izlasci, tako da turistima objašnjavaju i najbolje solucije za izlaske i provod u gradu.

Trenutno veliki problem problem predstavlja Niška banja koja beleži pad u noćenjima i poseti turista. To i ne čudi jer hoteli Srbija-Turist ne rade već neko vreme. Ali u TON-u se nadaju da će kroz njihove planove oživeti i ovaj kraj. Planovi za sledeću sezonu su osvajanje drugih tržišta (Skandinavije i država BeNeLuks-a) i privlačenje novih turista. Obogaćivanje ponude grada Niša novim sadržajima i zanimljivostima biće novi poziv za turiste, a takođe i za one koji su već bili u Nišu.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Grad Niš posećuje sve više turista"

  1. Pingback: Sve više turista u Novom Sadu | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login