„Filharmonijski cirkus“ održan dva puta u Beogradu

MUZIKA, UMETNOST  
„Filharmonijski cirkus“ održan dva puta u Beogradu

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Beogradska Filharmonija
održala je Novogodišnji koncert 25. decembra. Ovaj koncert za pamćenje bio je rasprodat nekoliko dana pre, pa je organizator odlučio da pusti još jedan termin narednog dana. Fenomenalna filharmonija je oduševila i drugog dana koncerta.
Radni naziv ovog događaja pretovren je i u pravi naziv manifestacije: „Filharmonijski cirkus“! Ovim „cirkusom“ upravljao je američki dirigent Dejvid Livaj. Jedan od solista bila je Nada Kolundžija. Kao i svake godine Filharmonija je svojim muzičim nastupima, kreacijama i idejama oduševila, a pre svega dobro nasmejala, publiku. Novogodišnja želja članova Filharmonije je da njihova publika i u 2016. uživa u dobrim koncertima i muzičkim druženjima.

Sve je počelo poznatim delom „Vožnja kroz Moskvu“, zatim su se nadovezala dela „Vožnja sankama“ i kompoziciji „Pisaća mašina“ Liroja Andersona (Leroy Anderson), napisana 1950. godine, a koja je i obeležila ovo veče. Perkusionista Aleksandar Radulović, član Beogradske filharmonije, na sceni je obučen kao pisar otkucao Novogodišnju želju BF a potom je transformisao pisaću mašinu u instrument i raspametio publiku sa svojim umećem. Svirao je na pisaćoj mašini uz pratnju hotelskog zvona i oduševio publiku koja nije štedela dlanove.
Bilo je tu pesama koje je Aleksandar izvodio i za mlađu publiku, pa je vrhunac njegovo nastupa bio poklon najmlađima. Ovaj lucidni muzičar je najmlađim posetiocima dobacivao plišane igračke što je decu prilično oduševilo.

U cilju promocije muzičkog obrazovanja, ali i približavanja klasične muzike najmlađima, filharmonija na svojim probama otvara vrata za najmlađe na kojima su mogli da se upoznaju sa instrumentima. Muzičari ističu kako je naučno dokazano da klasična muzika utiče na emotivno odrastanje djece.

Pijanistkinja Nada Kolundžija pridružila se orkestru u „Končertinu za klavir igračku i orkestar u f-molu“, Sema Hajkena. Koliko je ova strastvena promoterka savremene muzike duhovita, moglo se videti kada je sela za malu stolicu ispred klavira-igračke šaljivog tona i započela svoj nastup. Naravno pubila se na početku smejala, a potom uživala u sjajnom izvođenju. Nakon toga je izvela čuveni „Moon River“ u aranžmanu filharmoničara Koste Blagojevića, na muzičkoj kutiji.
Aleksandar Radulović nije prestejao da oduševljava publiku, pa je nakon malog odmora ponovo nasmejao publiku. U odelu molera i sa šmirglom-instrumentom, zajedno sa Radošem Ćapinom, poželeo je muzičarima i publici novu zgradu Beogradske filharmonije, a potom su izveli Andersonovu kompoziciju „Šmirgla“.
Solista Darko Armenski izveo je kompoziciju klasične muzike na gajdama, sa zvukovima koji proizvode okretanje pedala na biciklu i pucanja balona u komičnom „Pervertimentu za gajde, bicikl i balone“ PDQ Baha. Jelena Milašinović je pokazala kako baloni mogu biti instrumenti.

Kompletan nastup odisao je prazničnom atmosferom. Bilo je tu, puno svetlećih detalja, irvasovih rogova, kapa za Deda Mrazove, uši Mini Maus na glavama muzičara, …
Na kraju izveden je „Božićni festival“ i Andersonovo poznato delo „Trubačev praznik“, koje je čuveni dirigent odabrao za BIS, kako bi se zahvalio vernoj publici.

Orkestar Beogradske filharmonije seli se u Omanu gde će u istom sastavu dočekati novu 2016. godinu. Oni će prirediti koncert u Kralјevskoj operi Muskat.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login