„Gel za gašenje požara“ osvojio prvo mesto u Zagrebu

IT TEHNOLOGIJE, NAGRADE  
„Gel za gašenje požara“ osvojio prvo mesto u Zagrebu

SJAJNE VESTI IZ ZAGREBA

Takmičenje najboljih startapa iz regiona, pod nazivom „Pioniri Balkana“ održano je u Zagrebu početkom decembra. U glavnom finalu bilo je 50 startapa, a tom događaju prethodilo je polufinale u Beogradu gde je učešće uzelo skoro 350 tehnološkoh inovacija. Veliko interesovanje mladih ljudi je uslovilo da se od 574 rešenja odabere više od planiranih 300 rešenja. Za polufinale je odabrano 348 rada, a posle predstavljanja i finalnog odabira njih 50 je obezbedilo šansu da se takmiče za titulu najboljeg. Ove godine je u organizaciji Belgrade Venture Foruma (BgVF), nagrada bila veoma primamljiva – 200.000 eura za prvo mesto.

Naučnotehnološki park iz Čačka sa svojim radom „Gel za gašenje požara“ poneo je prvo mesto, u kategoriji „Životna sredina“, na takmičenju u Zagrebu. Koordinator i direktor NTP Sretko Popadić predstavio je publici u Zagrebu rešenje koje je oduševilo veoma zahtevnu publiku sastavljenu od stotinak investitora (specijalizovanih za investiranje u start-ap projekte). On je pred publikom imao predstavljanje koje je obeleženo kao najatraktivniji scenski nastup.
Predstavio im je svoj „contra ignis gel“ za gašenje požara:

– Svi prisutni su se složili da je naš nastup bio scenski najatraktivniji. Publiku i žiri smo osvojili kada sam gelom natopio šaku, a zatim pokušao da je zapalim otvorenim plamenom. Svi su preneraženo gledali, ali ja, naravno, nisam ni osetio toplotu. Radi se o inovativnom sredstvu za gašenje požara, gelu koji štiti bilo koji materijal, što potencijalno može sprečiti velike šumske požare. Kada se samo voda koristi u borbi protiv velikog požara retko dospeva u njegovo središte. Kada se naš gel pomeša sa vodom, proces isparavanja vode značajno se usporava. Rezultat je brže i efikasnije gašenje požara. Gel će se zadržati i u uslovima jakog vetra.“ – rekao je Sretko Popadić.

Inovatori dodaju da je upotreba ovog proizvoda moguća kod aviona sa unutrašnjim i helikoptera sa spoljašnjim rezervoarom za vodu.

Ovo finale za čačansku ekipu bilo je odlična odskočna daska jer osvajanje prvog mesta u kategoriji “Životna sredina” im sada omogućava da pregovaraju sa potencijalnim investitorima zainteresovanim da otkupe njihovu inovaciju.

CONTRA IGNIS GEL je obojeni suvi prah, specijalno formulisana mešavina superupijajućih polimera, reoloških aditiva i ugušćivača. Pomešan sa vodom, postaje moćno oružje protiv požara. Koristi se za:
– Prevenciju i gašenje požara u nastajanju;
– Zaštitu od širenja požara;
– Gašenje šumskih požara.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login