Najposećenija planina u Srbiji i dalje Zlatibor

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Najposećenija planina u Srbiji i dalje Zlatibor

SJAJNE VESTI ZA ZLATIBOR

Da je Zlatibor i dalje najposećenija planina u Srbiji pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Biser Srbije – planina Zlatibor, bila je naposećenija u Srbriji za prvih deset meseci 2015. godine, sa čak 128.000 turista, što je za 31% više nego prethodne godine. Posebno je interesantno što je 41% više stranih turista, oko 30.000. Dakle, na republičkom nivou poseta stranih turista povećana je za 11 procenata u ovom periodu.
2015. godina je bila jako uspešna, jer je zadržan trend rasta i domaćih i stranih turista. Posebno je interesantno da se prvi put posle sedam godina beleži rast broja domaćih turista, pa se očekuje da će 2016. godina biti još uspešnija. Pored svih planina, Zlatibor je ipak zadržao status najposećenije planine u Srbiji.
Ovi podaci su svakako relevantan dokaz napora koje opština ulaže u razvoj područja, ali i podsticaj i obaveza da se održe i poboljšaju visoki standardi kako bi svim svojim posetiocima obezbedila kvalitetan, ugodan i nezaboravan boravak na Zlatiboru.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija od 1. januara kreće sa akcijom dodele vaučera, kao podsticaj za razvoj domaćeg turizma. Za tu svrhu u budžetu opredeljeno je 230 miliona dinara. Korišćenje vaučera u 2015. godini je bilo više nego uspešno, jer su državljani Srbije za tri i po meseca iskoristilo 14 hiljada vaučera.

Planom za 2016. godinu povećan je sveobuhvat onih koji imaju pravo na korišćenje vaučera, a to se prvenstveno odnosi na inostrane penzionere, odnosno na građane Republike Srbije koji primaju inostrane penzije kao i na registrovana poljoprivredna domaćinstva, čiji će vlasnici takođe moći da koriste vaučere za odmor u nekoj od naših turističkih destinacija.

„Očekujemo oko 45 do 50 hiljada korisnika ovih vaučera, a za tu svrhu je namenjeno 230 miliona dinara u budžetu. Imali veoma uspešnu godinu kada govorimo o korišćenju vaučera, jer je za tri i po meseca iskorišćeno 14.000 vaučera, tako da očekujemo da će i plan za 2016. biti ostvaren. Po prvi put naredne godine dajemo podsticaj za organizovani dolazak stranih turista. Najmanja grupa, koja će moći da koristi vaučere, je 15 turista. Za ovu namenu planirana su sredstva od 120 miliona dinara. To znači da će svako ko ostvari tri noćenja u Srbiji, ukoliko se radi o organizovanim dolascima, moći da koristi po 10 eura, odnosno, ukoliko ostvari više od šest noćenja, podsticaj će biti 15 eura po inostranom gostu“ – rekao je ministar Rasim Ljajić.

Na Zlatiboru je sredstvima Ministarstva investirana gradnja Avantura parka odnosno Ziplajna. U planu je završetak gradnje zatvorenog dela bazena u okviru odmarališta Golija, a sve u cilju podsticaja i razvoja dečijeg i omladinskog turizma. Svakako, ono što bi povećalo turističku ponudu i imalo svakako značajnije rezultate u broju poseta gostiju je obnova aerodroma Ponikve kao i izgradnja kraka autoputa prema Zlaiboru na Koridoru 11.

U budžetu za 2016. godinu obezbeđeno je 640 miliona dinara za različite infrastrukturne projekte iz oblasti turizma.

Povećanje broja turista za prvih devet meseci 2015. godine zabeležen je i na celom području regije zapadne Srbije. Na osnovu analiziranih podataka turističkog prometa, ovu regiju posetilo je 218.806 registrovanih turista koji su ukupno ostvarili 786.359 noćenja dok je prosečna dužina boravka svih turista iznosila 3,59 dana.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login