Sve više turista u Novom Sadu

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Sve više turista u Novom Sadu

SJAJNE VESTI ZA NOVI SAD

Da li su u pitanju kulturne i muzičke manifestacije, živopisni salaši, blizina fruškogorskih vinograda i manastira ili jednostavno šarm mešavine kultura i nacionalnosti, tek Novi Sad beleži konstantan rast broja posetilaca iz godine u godinu. Tome doprinose i promotivne kreativne aktivnosti Turističke organizacije Novog Sada, brojni nastupi na međunarodnim turističkim sajmovima, ali i dobro poznata gostoljubivost i otvorenost stanovnika ovog grada.

Najveći rast broja noćenja tokom 2015. godine je ostvaren tokom meseca maja u odnosu na isti mesec 2014. godine za 28,8%, a najveći broj turista je dolazio iz Nemačke, Velike Britanije, SAD, Australije, Italije, Rusije, Poljske i Španije. Za sve njih su organizovane pešačke ture po centralnim gradskim ulicama, obilazak Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa, vinske ture, posete tržnim centrima i kazinima ili let avionom.

Takođe, smeštajni kapaciteti Novog Sad su izuzetno raznovrsni i pružaju turistima veliki izbor između visokokategorisanih hotelskih kapaciteta, preko domaće radinosti i smeštaja u seoskom domaćinstvu do nekategorisanog smeštaja koji je namenjen, pre svega, mladoj populaciji.

Svi raspoloživi kapaciteti su bili popunjine u noći dočeka nove 2016. godine kada ih je najviše bilo iz zemlja u okruženju Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ali i iz dalekih zemalja, kao što su Argentina, Japan i Kina. Ovaj period godine je postao značajan turistički proizvod Novog Sada koji je posebno promovisan u okviru decembarske kampanje „U iščekivanju 2016.“.

Republički zavod za statistiku zabeležio je 119.241 turista (45.073 domaćih i 74.168 stranih) koji su ostvarili ukupno 233.085 noćenja (82.061 domaćih turista i 151.744 stranih turista) za period od januara do oktobra 2015. godine u Novom Sadu. Na osnovu ovih podataka predviđa se da će ukupan broj turista za 2015. godinu značajno biti veći u odnosu na 2014. godinu, kada je ukupan broj turista u Novom Sadu bio 130.733 (46.132 domaćih i 84.601 stranih), a ukupan broj noćenja iznosio 266.543 (87.544 domaćih i 178.999.stranih).
Poređenja radi Niš je ostvario oko 140 000 noćenja u ovoj godini.

U nadi da će ovakav trend biti nastavljen i u toku ove godine počev sa salsa festivalom, srpskom nedeljom mode, zatim internacionalnim filmskim festivalom, novosadskim samba karnevalom, Exit festivalom, međunarodnim festivalom ozbiljne muzike i sajmom omladinskog turizma očekujemo još uzbudljiviju, veseliju i sjajniju turističku sezonu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login