Solarni panel od limenki sokova i piva – Dogrevanje prostorija u zimskim danima

EKSPERIMENTI, OTKRIĆA, ZANIMLJIVOSTI  
Solarni panel od limenki sokova i piva – Dogrevanje prostorija u zimskim danima

SJAJNE VESTI ZA DOMAĆINSTVA

Još 2009. godine izvesni Mladen „Pronalazač“ je došao do rešenja da nam pomogne u zagrevanju doma tokom ovih hladnih zimskih dana, a da pri tome i uštedimo. Prikupljajući limenke od piva i sokova, Mladen je došao na ideju da ih dobro ispere, ofarba u crno, ugradi u okvir od šper ploče, dobro izoluje i počne da proizvodi toplotnu energiju. Na izgled deluje jednostavno, ali su potrebne primene izvesnih tehnika, što možete pogledati na ovom linku http://solar.freeonplate.com/solarni_kolektor.htm.

Slično ovom rešenju, a u potrazi za alternativnim načinom zagrevanja svog doma, uz ispijanje domaćeg piva iz limenki i korišćenja sunčevih zraka, i informatičar-matematičar iz Paraćina Darko Milićević primenio je isti način da dogreva prostorije kuće.

U ram od iverice dimenzija metar sa metar, Darko je ugradio 11 limenki u četiri reda koje je na vrhu probušio kako bi obezbedio ulazak vazduha, koji se pod uticajem sunčevih zraka zagreva i dalje ulazi u kuću. Pošto je sistem dobro izolovao stiroporom i zaštitnom crnom folijom, izvršio je merenja po puštanju u rad.  Spoljašnja temperatura vazduha u novogodišnjoj večeri je iznosila -5 stepeni, dok je temperatura rezultirajućeg, izlaznog vazduha bila +51,8 stepeni.
Tako jedan kvadratni metar ovog ekološkog sistema za grejanje ovog paraćinca, ne računajući prateći trošak uživanja u ispijanju piva iz limenki, je koštao svega 60 eura od čega je najveći trošak bila nabavka komada pleksiglasa. Poređenja radi, cena panela od solarnih ćelija iste veličine na tržištu je i desetostruko veća.

Naravno da data površina nije dovoljna za zagrevanje čitavog doma ovog paraćinca, ali zato 10-20 kvadratnih metara sistema biće sigurno dovoljno što će mu uštedeti i do 400 eura godišnje.

Pošto je predstavio svoj rad na društvenim mrežama, Darku ne prestaju da zvone telefoni, a o njegovom poduhvatu smo čitali i na britanskom Daily mail-u.
U iščekivanju konstruisanja sistema za zagrevanje čitavog doma, ovo sada predstavljamo kao sjajnu vest koja će biti još sjajnija za sve nas.

Bez obzira, da li ovo bilo novo ili staro rešenje bitan je efekat, a to je pomoć svima koji su zainteresovani za ovaj vid dogrevanja.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login