Centar za matične ćelije u Kragujevcu počinje da se gradi posle 5 godina odlaganja

ISTRAŽIVANJA, MEDICINA  
Centar za matične ćelije u Kragujevcu počinje da se gradi posle 5 godina odlaganja

SJAJNE VESTI IZ KRAGUJEVCA

Posle petogodišnjeg nadanja i brojnih najava, u iščekivanju polaganja kamena temeljca za gradnju „Centra izvrsnosti“ Univerziteta u Kragujevcu koji će obuhvatiti i centar za istraživanje i čuvanje matičnih ćelija, želimo da ukažemo na značaj realizacije ovog projekta. Pošto je novac sakupljen i proverena celokupna dokumentacija za izgradnju ovog jedinstvenog objekta u ovom delu Evrope, Evropska investiciona banka je konačno uplatila neophodan iznos od 10 miliona evra sa ciljem skorijeg početka radova. Predviđena je gradnja objekta od 11.500 kvadrata na prostoru od 17 hektara koji je Grad Kragujevac poklonio budućem Centru. Čitav posao je poveren građevinskoj firmi „Banković“ iz Crne Trave koja u gradu na Lepenici već gradi stanove za mlade naučnike.
Ovaj „Centar izvrsnosti“ će biti sačinjen od šest naučnih ustanova koje će funkcionisati pod kontrolom Fakulteta medicinskih nauka. Koliki će biti značaj osnivanja banke za čuvanje matičnih ćelija i čitavog projekta govori činjenica da ista banka postoji u Beogradu, ali se u njoj čuvaju samo matične ćelije iz pupčane vrpce dece koja imaju urođene poremećaje koje bi se kasnije upotrebile za lečenje bolesti sa kojima su rođena. Kragujevačka banka će se razlikovati po tome što se neće čuvati samo matične ćelije iz pupčane vrpce dece sa urođenim manama, već će ovo biti naučna baza za proučavanje ćelijskog materijala koji treba da posluži borbi protiv mnogih bolesti sa kojima medicina još ne može da se izbori. Biće prilike da svoje matične ćelije deponuju i stanovnici zemalja iz okruženja što će doneti profit.
Postupak istraživanja ovih ćelija biće poveren našem najpoznatijem genetičaru Miodragu Stojkoviću koji će uvesti najsavremenije metode uzimanja ćelija iz kože, u laboratorijama praviti matične ćelije, a od kojih će dalje stvarati nove nervne ćelije, motorne neurone. Takav postupak će biti presudan u lečenju povreda kičmene moždine i u oporavljanju ljudi koji su zbog povreda ostali nepokretni. Izgradnja banke za čuvanje matičnih ćelija i stvaranje vrhunskih uslova za njihovo izučavanje bila je ideja upravo profesora Stojkovića, koji je konačno dočekao da se njegov povratak u domovinu i patriotizam konačno „isplate“.

Imajući u vidu da se godišnje iz Srbije odlije 8 miliona evra za čuvanje matičnih ćelija i višestruki značaj postupaka istraživanja koji se najavljuju, osnivanje „Centar izvrsnosti“ će sigurno biti najsjajnija vest koju ćemo dočekati u aprilu 2017. godine.
Čitav projekat ima za cilj očuvanje nacionalnog interesa kroz očuvanju genoma sopstvene nacije, razvoj nauke i ulogu baze razvoja Srbije i šireg regiona.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login