Gojko Panić i Darko Birač iz Kaća osvojili prvo mesto na programerskom takmičenju u Americi

EKSPERIMENTI, HUMANOST, INFORMATIKA, ISTRAŽIVANJA, NAGRADE, ROBOTIKA  
Gojko Panić i Darko Birač iz Kaća osvojili prvo mesto na programerskom takmičenju u Americi

SJAJNE VESTI IZ KAĆA

Učenici 7. razreda OŠ „Đura Jakšić“ iz Kaća, Gojko Panić i Darko Birač, osvojili su prvo mesto na takmičenju programera u Americi. Uz pomoć nastavnice informatike Jasminom Jerković oni su u svojoj kategoriji osvojili su nagradu za projekat robota koji pomaže slepima. Ideja za ovaj poduhvat došla je prošle godine kada su bili na istom takmičenju, koje organizuje Asocijacija predavača kompjuterskih nauka.

„Tada su upoznali jednog slepog čoveka, i bili su fascinirani kako se on dobro snalazi i kako je ukopljen u društvo, uprkos tome što ne vidi. I zato su rešili da osmisle nešto što će pomoći takvim ljudima, i tako je nastao mali robot. Ipak, nije sve teklo lako, bilo je tu mnogo rada, truda i prepreka.“ – kaže Jasmina.

„Finč tim“ (eng. Finich team), kako se nazivaju ovi momci, je odgovorio na zadatu temu pa su u sklopu video koji je bio zadatak prikazali kako koriste savremene informacione tehnologije. U videu objašnjavaju kako njihov robot može da pomogne slabovidim ljudima. Uprskos malim sredstvima, ipak su uspeli da naprave robota, prijavili se za takmičenje i osvojili prvo mesto!
Robot nalik belom mišu, zove se kao i njihov tim „Finč“. Isprogramirali su ga tako da može da opaža prepreke i zaobilazi ih, kao neka vrsta vodiča za slabovide. Pored toga, ovi mladi genijalci su osmislili i program pomoću kojeg robot može i da priča, a energiju crpi putem USB priključka. Treba napomenuti da ovi učenici nemaju dobre uslove, jer na 400 učenika imaju 3 računara. Zato njih dvojica rade na svojim laptopovima, a profesorka daje sve do sebe da im izađe u susret.

Darko je veoma zadovljan i ističe:

„Meni mnogo znači, ali verujem da više znači onima koji ne mogu da vide. Bio sam vrlo iznenađen i srećan i znao sam da će nam to biti korak za novo programiranje. I želimo time da se bavimo i u budućnosti.“

Pogledajte prezentaciju Gojka i Darka:

„Mi smo svi još pod utiscima, ne možemo da verujemo koliko je ovo veliki uspeh. Ovo, ipak, nije prvi robot koji nam je stigao, jer su đaci pre dve godine osvojili treće mesto na istom takmičenju. Ipak, ovo je do sada nezabeležen uspeh i sada se radujemo jer smo dobili poziv od gospođice Silvije Trpkovske predstavnice WIPO-a iz Ženeve za sajam inovacija u ovom gradu, koji je jako cenjen“ – kaže ponosna nastavnica.

Njih dvojica se sada spremaju za odlazak na sajam inovacija u Ženevi.

BRAVO!
SJAJNO!Jedan odgovor na temu "Gojko Panić i Darko Birač iz Kaća osvojili prvo mesto na programerskom takmičenju u Americi"

  1. Pingback: Sjajne vesti - Događaji koji su obeležili januar 2016. godine - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login