Sajam peglane kobasice ovog vikenda u Pirotu

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Sajam peglane kobasice ovog vikenda u Pirotu

SJAJNE VESTI IZ PIROTA

Svim ljubiteljima kobasice i turističkih manifestacija predlažemo da ovaj vikend provedu u Pirotu, jer će se 30. i 31. januara održati Sajam peglane kobasice. Sada već tradicionalna manifestacija, ove godine će ugostiti 46 proizvođača peglane kobasice, za razliku od prošlogodišnjih 30 izlagača proizvođača. Poznata kao „pirotska vijagra“, ova smesa čistog kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka, paprike i različitih začine iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca juga Srbije. Svake godine u periodu od novembra do februara vredni domaćini uz dodavanje svojih tajnih začina prave kobasice bez žila i loja, termički neobradjene, koje potom suše na vazduhu. Narednih 40 dana se peglaju svakodnevno flašom, i to dva puta dnevno.

Pogledajte emisiju SASVIM PRIRODNO o Peglanim kobasicama:

Takođe, od ove godine će biti pokrenuta i nova manifestacija pod nazivom „Pirot`s Cheesefest“Festival sira i kačkavalja uz izlaganje proizvoda 14 proizvođača sira i kačkavalja. Marjan Savić iz Udružena proizvođača pirotske peglane kobasice je izjavio da od prošle godine sve uzorke peglane kobasice šalju na mikrobiološku analizu u Veterinarski institut u Nišu kako bi posetioci bili sigurni u kvalitet i bezbednost proizvoda koje kupuju.
Da bi se peglana kobasica i sir i kačkavalj lakše varili za to će biti zaduženo 15 vinarija sa područja Srbije, koje će takođe svoje proizvode predstaviti posetiocima.

Ovogodišnji promoter manifestacije će, pored prologodišnjeg poznatog voditelja Zorana Kesića biti i muzičar Rambo Amadeus. Svečano otvaranje sajma je zakazano za 30. januar u 12 časova, a posetiocima će biti biti omogućen ulaz svakog dana od 10 do 17 časova uz simboličnu cenu ulaznica od 400 dinara prvog i 250 dinara drugog dana.
Imajući u vidu raznolikost ponude, ove godine je za izveštavanje sa sajma zainteresovan veliki broj domaćih i balkanskih medija, a svoj dolazak su najavili i mnogobrojni gosti iz Bugarske, Makedonije, Bosne i dr.
Organizatori sajma su Turistička organizacija Pirota, Dom kulture Pirota i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, generalni pokrovitelj Opština Pirot i pokrovitelji „Dunav osiguranje“ i „Tigar Tajers“.

U nadi da će prošlogodišnji rekord od oko 10.000 posetilaca ove godine biti sa lakoćom oboren, radujemo se ovom sjajnom vikend zajedno sa vama.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login