Heroju Srđanu Aleksiću konačno ulica u Beogradu

HEROJI, UREĐENJE GRADOVA  
Heroju Srđanu Aleksiću konačno ulica u Beogradu

O HEROJU SRĐANU ALEKSIĆU

Sve do 21. januara 1993. godine Srđan Aleksić je bio poznat kao amaterski glumac, dobitnik brojnih nagrada, pionirska plivačka nada, a onda i pripadnik vojske Republike Srpske. A onda, ovaj Srbin iz Trebinja od tog dana postaje heroj, posthumno dobitnik Povelje Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Ordena časti Republike Srpske sa zlatnim zracima i Zlatne medalje Miloša Obilića Republike Srbije.
Naime, tog 21. januara 1993. godine Srđan se našao na trebinjskoj pijaci kada se pojavila vojska Republike Srpski radi legitimisanja osoba na pijaci. Jedna od legitimisanih osoba je bila i Bošnjak Alen Glavović koga su vojnici počeli da maltretiraju i tuku. Hrabri Srđan je odmah pritekao u pomoć svom prijatelju i sugrađaninu Glavoviću, a vojnici su potom nastavili da tuku i ovog hrabrog momka. Od zadobijenih povreda, Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.
Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece, a svake godine posećuje rodni grad i Srđanov grob. Od četiri vojnika, koji su načinili ovaj zločin, jedan je poginuo u ratu dok su ostali osuđeni na po samo 28 meseci zatvora.
Baš zato, juče, na 23. godišnjicu Srđanove smrti, jedan deo ulice Ivana Ribara na Novom Beogradu dobio je ime ovog heroja. Ploča sa imenom ovog heroja bila je postavljena u prisustvu članova Gradskog veća, Srđanovih rođaka i voditeljke RTS-a Sanje Dragićević, autorke dokumentarnog filma „Srđo“.
Ovaj događaj je inspirisao i reditelja Srdana Golubovića da napravi film „Krugovi“, koji je dobio nagradu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Bariju.
Inače, 15 godina nakon Srđanove smrti, ulica Velikih drveta u Sarajevu je ponela njegovo ime, prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu i prolaz u centru grada Pančeva su takođe nazvani po Srđanu.

SLAVA MU!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login