Još nekoliko dana do početka Evropskog prvenstva u futsalu u Beogradu

DOGAĐAJI, OSTALI SPORTOVI  
Još nekoliko dana do početka Evropskog prvenstva u futsalu u Beogradu

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Još 2012. godine, kada je izvršni komitet UEFA u Istanbulu odlučio da poveri Srbiji organizaciju Evropskog prvenstva u futsalu 2016. godine, bilo je jasno da je Beograd prepoznat kao centar sporta. Pre nekoliko dana završeno je veoma uspešno Evropsko prvenstvo u vaterpolu 2016 u svakom pogledu, kako organizaciono tako i ekipno. Srbija je osvojila zlato, a organizacija EP u vaterplu za 2016. godinu ocenjena kao jedna od najboljih svih vremena.

Tadašnji generalni sekretar FSS, Zoran Laković, bio je veoma zadovoljan zbog uspešno obavljenog posla, i te 2012. godine rekao:

„Moje prve reakcije su da sam zaista presrećan i da smo dobili jedno zaista ogromno priznanje i izuzetno poverenje od Izvršnog komiteta UEFA. Aplikaciju smo podneli početkom godine i dobijali smo određene pozitivne naznake da je naša kandidatura najbolja, što se na kraju i pokazalo. Potvrdili smo da imamo sjajan odnos sa UEFA, koja nas iz dana u dan sve više ceni i poštuje, što dokazuje i konkretnim delovanjem. Ovo je velika satisfakcija i za našu administraciju koja je odradila veliki posao u pripremi projekta i nema nikakve sumnje da ćemo, kao i uvek, biti besprekotni organizatori jednog velikog evropskog takmičenja.“

Evropsko prvenstvo u futsalu počinje 2. i završava se 13. februara, a na izvačenju u Skupštini grada u oktobru prošle godine Dejan Stanković je imao priliku da odredi grupe:

A grupa
Srbija
Portugalija
Slovenija
B grupa
Španija
Ukrajina
Mađarska
C grupa
Rusija
Hrvatska
Kazahstan
D grupa
Italija
Češka
Azerbejdžan

Zdravko Jokić, direktor Evropskog prvenstva u futsalu u Beogradu rekao je da će Srbija, kao i 2011. godine kada je organizaovala EP u fudbalu za mlađe od 17 godina, položiti ispit zrelosti u organizovanju i većih događaja u svetu fudbala. Jokić je rekao da je UEFA tada bila veoma zadovoljna, pa se sa pravom nada da će tako biti i ovog puta. Oko organizacije na ovom poslu angažovano je oko 40 ljudi iz FSS-a, i oko 40 volontera. Takođe napomenuo je da UEFA plaća kompletnu organizaciju, Beogradsku arenu, hotele, transport, a da su angažovane i domaće firme, odnosno infrastruktura, i to je ono što je sjajno za Beograd.
Što se tiče publike u Areni je predviđen nivo 200 i nivo 400 i da će biti otvoreno oko 6.000 mesta, ali da postoji mogućnost da se proširi na 10.000 sedišta. Cene ulaznica su vrlo povoljne i kreću se od 350 do 600 dinara u zavisnosti da li je prva ili druga kategorija. Svaka pojedinačna karta važi za obe utakmice tog dana. Termini utakmica su od 18.30 i 21.00 časova.

„U Arenu ulazimo 28. januara u ponoć i odmah će početi radovi na preuređenju hale. Umesto bazena stavlja se parket u crnoj boji koji je već stigao iz Italije. Takođe, biće postavljena velika zavesa koja će ograditi deo Arene iza gola. Taj deo je predviđen za VIP prostor i za konferencije za medije, a uklonićemo određen broj redova za sedenje.
Na Evropskom prvenstvu učestvuju ekipe koje možda nisu toliko uspešne u fudbalu, ali su sjajne u futsalu, kao što su Kazahstan i Azerbejdžan, koje imaju veliki broj igrača iz Brazila. Italija je evropski prvak, Portugalija ima najboljeg igrača na svetu, Rikardinja, Španija je veoma jaka. Srbija je na dosadašnjim takmičenjima stizala do petog mesta, što je sredina. Mi se nadamo da ćemo pobediti Slovence. Posle igramo sa Portugalijom, nikada nismo uspeli da ih pobedimo, a dobili smo Italijane 3:1. Važno je da naša reprezentacija igra dobro, a sigurno je da će za publiku biti mnogo atraktivnije što duže budemo na takmičenju“ – izjavio je Jokić.

Na početku prvenstva u Kombank Areni sastaće se ekipe Srbije i Slovenije.

On je ocenio da će se za titulu evropskog prvaka boriti Španija, Italija i Rusija, ali da ne bi bio iznenađen ako Kazahstan i Azerbejdžan izbiju u prvi plan zbog velikog broja Brazilaca u svojim redovima.
Na jednom delu Arene biti priređena izložba o deci izbeglicama, kako bi se podigla svest o problemima mališana iz Sirije. Jokić je rako da je to organizovano u saradnji sa fondacijom Uefa i da se nada da će futsal okupiti cele porodice, jer propagira fer-plej na terenu, ali i takvo navijanje.
Obzirom da je organizacija naš „kec u rukavu“, nadamo se da će se i ovo prvenstvo pokazati kao jedno od najboljih svih vremena.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login