Jovan Dejanović dobio najviše priznanje Novog Sada

DOGAĐAJI, NAGRADE  
Jovan Dejanović dobio najviše priznanje Novog Sada

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA

Jovan Dejanović, nekadašnji novosadski gradonačelnik, dobitnik je Februarske nagrade. Ovo priznanje dodeljeno je u Skupštini grada na svečanoj sednici, a osnov za ovakvu odluku je ostvarenje smelih ideja, čime je dao izuzetan doprinos razvoju Novog Sada tokom dva mandata predsednika Skupštine opštine, odnosno Gradske skupštine Novog Sada, kada je grad doživeo privredni, urbanistički i kulturni procvat izgradnjom škola, bulevara, Doma zdravlja i objekata koji su postali simboli grada, kao što su Srpsko narodno pozorište, Most slobode, Gradski sportski centar „Vojvodina”.
U obrazloženju je navedeno da je najviše gradsko priznanje dodeljeno na inicijativu Srpskog narodnog pozorišta, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta tehničkih nauka, a sve je podržao Univerzitet u Novom Sadu.

Jovan Dejanović rođen je u Velebitu, kod Кanjiže, 15. juna 1927. godine. U Zadru je završio Školu rezervnih oficira, a u Novom Sadu Političku školu i Srednju fiskulturnu školu, da bi kasnije, uz rad, diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada 1969. godine. U Novom Sadu je 1974. godine biran za odbornika i postao je predsednik Skupštine opštine. Na tu dužnost ponovo je izabran 1978. godine, a kada je 1980. Novi Sad transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine, obavljajući tu funkciji do 1982. godine.

Dobitniku Februarske nagrade za 2015. godinu visoko gradsko priznanje je uručeno na svečanoj akademiji na Dan grada, 1. februara. Novčani deo nagrade iznosi 130.000 dinara.

Sadašnji Gradonačelnik Novog sada je pred početak sednice izjavio da mu je drago što se predviđa gotovo jednoglasna podrška Skupštine grada za izbor Jovana Dejanovića, i da to govori da je Кomisija izašla s pravim predlogom.

„Mislim da je ovo trenutak kada bi trebalo da kažemo jedno veliko hvala gospodinu Dejanoviću za sve ono što je u svom radu učinio za Novi Sad – istakao je Vučević. – Mnogi su se krili iza Jove Dejanovića, mnogi su se zaklinjali u njegovo ime, ali su ga često i zaboravljali, i drago mi je što smo u mom mandatu uradili onu stvar koju je trebalo mnogo ranije uraditi- dati najprestižniju nagradu Novog Sada čoveku koji je obeležio gotovo sve delove grada u arhitekonsko-građevinskom smislu, ali i u jednom širem kontekstu utemeljio novosadski duh po kojem smo prepoznatljivi.“

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login