Postavljanja centralna konstrukcija na arheološkom nalazištu Medijana

MUZEJI, SPOMENICI, TVRĐAVE  

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Na arheološkom nalazištu Medijana uspešno je završena faza postavljanja centralne konstrukcije. Ova prilično glomazna kontrukcija pokriva više od 9000 kvadratnih metara, a teži blizu 450 tona. Bez obzira što je ovaj posao trebao biti završen i pre 2013. godine, on nije realizovan. Potom su rokovi pomerani, što zbog administracije, što zbog nedostatka sredstava, da bi danas konačno bila realizovana najveća faza radova. Posle ovog posla sledi sređivanje ulaznog dela, obezbeđivanje objekta, kao i pokrivanje preostalih delova konstrukcije, a nakon toga uređenje prostora za posetioce.
Od 9 mozaika, na antičkom arheološkom nalazištu Medijana u Nišu, njih 4 su konzervirana i restaurirana, a među njima i podni mozaik iz stibadijuma. Svi potiču iz 4. veka, a planirano je da većina njih bude otkriveno u ovoj godini kako bi posetioci mogli da ih vide. Svi planovi su usmereni na završetak preostalih radova kako bi u ovoj godini krenule prve organizovane posete. U ovo je prilično sigurna dirktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Elena Vasić Petrović.

Takođe ona je rekla da se aktivno radi na pripremi što bolje prezentacije ovog nalazišta ukljućujući i sve mozaike koji se nalaze u vili i sve elemente arhitekture zajedno sa sistemima za podno grejanje kojih ima u nekoliko prostorija.

„U toku ove godine posetiocima će biti dostupno oko 800 kvadratnih metara mozaika, jer će i oni koji nisu sada konzervirani biti otkriveni kako bi se pripremili za buduće radove.“ – dodala je Elena Vasić Petrović.

Pogledajte prilog Belle Amie:

Još jedna sjajna vest je pomoć francuskog grada Arla gradu Nišu u kandidaturi za listu UNESCO. Naime, Niš planira da kandiduje Nišku tvrđavu i arheološko nalazište Medijana za listu Svetske baštine UNESCO, a u toj pripremi svojim iskustvom će pomoći stručnjaci iz ovog grada. Inače saradnje Arla i Niša je predviđena Sporazumom koji su juče potpisali predstavnici ova dva grada.

„Pomoći ćemo sa onim iskustvom koje imamo, jer imamo sreću da je naš grad UNESCO proglasio za Svetsku kulturnu baštinu, i to još 1988. godine.“ – rekao je zamenik gradonačelnika Arla Kristijan Murizar.“

Inače na listu UNESCO upisani su:
– manastir Studenica
– Stari Ras sa Sopoćanima
– manastir Đurđevi stupovi
– Srednjovekovni spomenici na Kosovu – manastir Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica, kao i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login