Najmlađi vinar u Srbiji – Nemanja Arsenijević

VINOGRADARSTVO, VOĆARSTVO  
Najmlađi vinar u Srbiji – Nemanja Arsenijević

SJAJNE VESTI IZ „SRPSKE TOSKANE“

Kao mali je želeo da postane političar, ali srećom tokom njegovog odrastanja veći značaj su dobili zemlja i miris vina i grožđa. Verovatno da ste već čuli za najmlađeg vinara u našoj zemlji, koji odoleva uticaju svojih vršnjaka za odlaskom u inostranstvo, koji privodi kraju studije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu (odseku za agronomiju) i ima izgleda da bude uvršćen u jednog od najuspešnijih vinara Srbije. Da, to je Nemanja Arsenijević iz tzv. srpske Toskane, Vinče kod Topole. Njegova porodica je otpočela uzgajanje vinograda radi dalje prodaje grožđa poznatijoj i većoj vinariji iz komšiluka „Aleksandrović“. Nakon punih osam godina, odlučili su se na svoj prvi ulog u ovaj posao. To je bilo porodično imanje i zasad čokota na 3 hektara. Nemanja je vremenom, podržan od strane poznatijih i većih vinarija iz svog komšiluka, uz želju da uči, ljubav prema grožđu i od prvog profita, svoj posed je proširio za još 5 hektara, a ostatak od 4 hektara je finansirao iz subvencija.
Tek nešto više od 16 meseci na tržištu, postao je prepoznatljiv sa svojim osvežavajućim sovinjonom. Tu su još i netipični, polusuvi šardone i mladi merlo, a u planu je da ove godine otpočne plasman i rozea napravljenog od sorte hamburga. Sa 12.000 litara vina godišnje, podrum Arsenijevića spada u red malih, a proizvodnja još uvek nerentabilna. Plan je da za pet do šest godina se dostigne nivo od 30.000 prodatih boca godišnje, što će ovoj porodici stvoriti uslove za pristojan život i dalje napredovanje.
Inače, sva ova vina možete degustirati u pojedinim restoranima i vinotekama Kragujevca, Beograda, Aranđelovca i Topole, a Nemanja je uspeo da tokom protekle godine plasira i 2.500 boca na tržište Crne Gore.
Kao što i sam kaže, posao uzgajanja čokota i proizvodnje vina nije posao koji može da donese brzu zaradu. On samo ima za cilj da svojim znanjem, radom i strpljenjem stvori i razvija isplativ posao za njegovu porodicu. Mi mu želimo sreću u tome.

BRAVO NEMANJA!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login