Slaninijada u Kačarevu od 18. do 21. februara

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
Slaninijada u Kačarevu od 18. do 21. februara

SJAJNE VESTI ZA LJUBITELJE SLANINE

Kačarevo, naizgled samo seoce na jedanaestom kilometru severno od Pančeva i dvadesetiprvom kilometru severozapodno od Beograda sa oko desetak hiljada stanovnika, i godine u februaru će biti posebno mesto. Međutim, ako pitate CNN, BBC ili neku drugu veću evropsku televizijsku kuću oni će vam sigurno prikazati reportažu koju su zabeležili proteklih godina, a u prvom planu će biti njeno veličanstvo Slanina.
U njenu čast, stanovnici Kačareva svakog februara organizuju smotru slanina, pa će tako biti i ove godine od 18. do 21. februara.

Da počnemo od početka. Prva Slanijada održana je 16. januara 1988. godine kada su bila izložena 42 uzorka slanine, a nagradni fond je iznosio 100.000 tadašnjih dinara i veruje se da je Slanijadu posetilo oko hiljadu gostiju. Pošto su organizatori videli da postoji veliko interesovanje za ovu manifestaciju, već naredne 1989. godine organizovana je prva svetska Slaninijada koju je posetilo 1027 ljudi. Tada je Rača Vulanović napravio prvu skulpturu od slanine na svetu visine 12 metara, za koju je utrošio 5 tona slanine. Te godine, mnogi tvrde da je Slaninijada bila popularnija i od filmskog festivala „Fest“, pa je CNN napravio i prvu reportažu o ovoj značajnoj svetskoj manifestaciji. A i prva poema o slanini i svinjskom životu uopšte, nastala je takodje prilikom jedne od kačarevačkih smotri slanina i to pod naslovom „Svinjski život u 13 pevanja“ pesnika Miljenka Žuborskog.

Danas za njeno veličanstvo Slaninu, Kačarevci kažu da je suština njihovog života na ovim prostorima, oličenje najlepšeg mirisa i zdravlja. Ove godine se očekuje oko 300 izlagača sa svojih više od 100 tona slanine i drugih suhomesnatih proizvoda, a svi takmičari su pozvani da 300 do 500 grama svojih uzoraka dostave Turističkom društvu Slaninijada Kačarevo brzom poštom o trošku organizatora od 02. do 18. februara u 10.00. Svi učesnici će izlagati svoje proizvode na otvorenom i zatvorenom prostoru od preko 3.000 kvadratnih metara, a žiri će pored tradicionalne nagrade za najbolju domaću, najbolju zanatsku i najbolju industrijsku slaninu, dodeliti i diplome za najdeblju slaninu i za najbolju slaninu od mangulice. Takođe, biće organizovana i takmičenja u topljenju slanine, slaninarskog pasulja i spremanju svinjskog paprikaša, degustacija i izložba starih zaboravljenih jela i naravno izbor najjačeg slaninara. Tu će, sigurni smo, biti i najjača konkurencija.

Nadamo se da će ova sjajna masna vest biti dovoljno mirišljav poziv da posetite srpsku slaninsku republiku Kačarevo.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login