Vantelesna oplodnja i operacije katarakte uskoro u privatnim klinikama, a o trošku države

MEDICINA  
Vantelesna oplodnja i operacije katarakte uskoro u privatnim klinikama, a o trošku države

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE

Konačno će građani Srbije imati priliku da smanje vreme čekanja za vantelesnu oplodnju i operaciju katarakte. U Srbiji je bilo puno priče oko ovog problema, a rešenje istog saopštila je Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Verica Lazić. Ona je izjavila da će uskoro prvi put u Srbiji katarakta moći da se operiše i na privatnim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja. Takođe, rekla je da će i program vantelesne oplodnje uskoro biti omogućen ponovo u privatnim ginekološkim ustanovama.
Pacijenti sa overenom zdravstvenom knjižicom i validnim uputom, koji su im bili potrebni i do sada, moći će da idu u privatne klinike koje budu imale sklopljen ugovor sa RFZO. U toku je izrada poziva privatnim klinikama i priprema ugovora kako bi se u njima radile operacije katarakte i veštačke oplodnje.
U ovom trenutku za operaciju katarakte prijavljeno je oko 30.000 građana, a period čekanja je u proseku oko 12 meseci. Što se tiče vantelesne oplodnje, ovde je situacija nešto bolja i čeka se oko 5 meseci, a plan je da bude manje od mesec dana.

„Mi u Republičkom fondu utvrđujemo kriterijume, objavićemo tačne uslove koji su potrebni da bi se privatne klinike uključile“ – izjavila je direktorka RFZO-a i dodala da će ugovore sklapati na jednu budžetsku godinu.

Srbija generalno ima veliki problem sa listama čekanja, pa će ova mogućnost sigurno biti od velike koristi kako korisnicima usluga RFZO-a, tako i državi koja mora da popravi svoj rejting. Takođe, Verica Lazić, je dodala da će za pojedine oblasti u zdravstvu liste čekanja uskoro biti drastično smanjene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login