Postavljena prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji

POLJOPRIVREDA, UREĐENJE SELA, VOĆARSTVO  
Postavljena prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji

SJAJNE VESTI IZ VINČE

Selo Vinča kod Topole, prvo je u Srbiji na čijoj se teritoriji isprobava prva automatizovana protivgradna stanica. Radarski centar „Bukulja“ je povezan sa stanicom i upravljanje se vrši upravo iz komandnog centra koji se tu nalazi. Kako je rekao Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije, kada naiđe gradonosni oblak sa Bukulje, on se u radarskom centru locira, daju se kordinate i nalog stanici koja odmah dejstvuje. Radarski centar koji komanduje stanicom osmotri zonu koju treba da zaseje, pa se nakon toga izda nalog za automatsko podešavanje elemenata, ugao i pravac za izletanje raketa i svojom komandom započinje dejstvo.
Direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije je objasnio da će ovo biti jedan savremeni način da se rakete usmere u odgovarajuću oblasnu zonu, te da protivgradna zaštita u Srbiji ima vrlo dobru tradiciju i da je ona na nekom nivou koji je dostignut i u svetu. u ovoj opštini su 2013. godine pričinjene velike štete, koje su iznosile oko 10 miliona evra.

Svi su saglasni da nigde nema apsolutne zaštite od grade, ali da je sve pitanje ulaganja i dobiti.

Vinča je odabrana kao jedan od najvećih centara za proizvodnju voća u Srbiji, pa su svakako zaslužili da im Vlada Srbije pokloni jedan ovakav sistem i da im bude veća zaštita. Nakon ovog prvog pilot projekta u Srbiji biće montiramo još 20 do 30 sistema, posebno u voćarskim krajevima.

Prva automatizovana protivgradna stanica kupljena je od donatorskih sredstava kompanije „Đenerali osiguranje Srbija“. Generalni direktor Đenerali osiguranja Srbije Dragan Filipović, ističe kako je poljoprivreda najvitalnija privredna grana naše zemlje, koja učetvuje sa 12 odsto u bruto društvenom proizvodu, zapošljava 1,4 miliona građana Srbije.

„Osim podizanja svesti o potrebi osiguranja, kompanija je prepoznala značaj da pomogne ovom donacijom i podizanju modernog sistema protivgradne zaštite. Smatram da ćemo ovim potezom podstići i druge zainteresovane kompanije da što brže modernizujemo sistem jer nije samo dovoljna ova jedna donacija. Isto tako poljoprivrednici treba da shvate osiguranje kao meru zaštite, a ne kao trošak.“ – rekao je Filipović.

Donacija je vredna 2,4 miliona dinara, a štitiće oko 5 hiljada hektara na kojima se nalaze uglavnom voćnjaci i vinogradi.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login