Ublažavanje monetarne politike: Smanjenje referentne kamatne stope

GRAĐANI, PRIVREDA  
Ublažavanje monetarne politike: Smanjenje referentne kamatne stope

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE

U nadi da će ublažavanjem monetarne politike, a u cilju smanjenja troškova kreditnog zaduživanja i podsticanja rasta kreditne aktivnosti, Narodna banka Srbije je od 11. februara smanjila referentnu kamatnu stopu sa 4,5 na 4,25%. Ova mera je propraćena odlukom smanjenja koridora kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa ± 2,0 на ± 1,75 %. Prema očekivanjima Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, ova mera bi trebala da doprinese daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom tržištu, raspona između izvršne i referentne stope i jačanju transmisije kroz kanal kamatnih stopa.
Ova odluka je nastala kao rezultat očekivanja nižeg inflatornog pritiska u našoj zemlji, ali i nižeg troškovnog pritiska i pritiska potražnje na međunarodnom tržištu. Svi ovi pritisci će biti manji uzimajući u obzir istorijski minimum cene nafte na svetskom tržištu i usporavanje rasta kineske privrede koji je nastao usled prekomerne proizvodnje, smanjenja profita i rastućeg nivoa nenaplativih zajmova. Takođe, treba imati u vidu i usporen oporavak evropskog tržišta i zone evra, kao našeg najznačajnijeg trgovinskog partnera. I prekookeanska monetarna politika FED-a i usporena normalizacija američke tražnje će imati značajan uticaj na živost svetskog i evropskog tržišta.
Ovo smanjenje referentne kamatne stope će za građane i privredu naše zemlje biti vidljivije ako se ima uvidu da data stopa, prema važećim propisima, određuje zateznu kamatnu, kamatu za neblagovremeno plaćene javne prihode i eskontnu stopu NBS.
– To dalje znači da, prvo, na iznos duga koji glasi u dinarima, stopa zatezne kamate od 12. februara je smanjena na godišnjem nivou sa 12,5 na 12,25%.
– Drugo, kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode se smanjuje na godišnjem nivou sa 14,5 na 14,25%.
– Treće, eskontna kamatna stopa, odnosno kamatna stopa na kredite NBS prema poslovnim bankama, a koja je odlukom NBS od 2010. godine izjednačena sa referentnom kamatnom stopom, takođe je na godišnjem nivou smanjena sa 4,5 na 4,25%.

Zbog svega navedenog, ova vest se može čitati kao sjajna vest za građane, privredu i nove investicije, ali sa dozom rezerve. Ipak treba sagledati dalje tokove na svetskom i evropskom tržištu, jer naše tržište nije zatvoreno i izolovano od drugih.

Nadajmo se najboljem!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login