Niš oborio rekord u broju venčanja na „Dan zaljubljenih“

DOGAĐAJI  
Niš oborio rekord u broju venčanja na „Dan zaljubljenih“

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Juče je u Nišu, na Dan zaljubljenih 14. februara, sudbonosno „da“ izgovorilo 11 parova. Ovo je rekordan broj parova koji su se u jendom danu obavezali na brak. Mnogi parovi ovaj dan su proveli posebno, neki su razmenili cveće i poklone, a neki burme i bračne zavete. Do danas se u Nišu u proseku sklope 4 braka dnevno, a u 2015. godini venčalo se 1.440 parova. Maj, jun i septembar su meseci u kojima se venča najviše Nišlija, i to uglavnom u petak, subotu ili nedelju, ali sve je više i onih koji za ovaj čin biraju radni dan kada ne dolaze u svečanu salu za venčanja, već za to namenjenu kancelariju Gradske uprave.

U Gradskoj upravi grada Niša kažu da, obzirom na to da je reč o zimskom mesecu koji se ranije izbegavao za zakazivanje venčanja, ovo jeste iznenađenje i novina i za njih. Ovaj dan se namenski zakazivao zbog same simbolike. Praznik koji nam dolazi iz zapadne kulture sve je prepoznatljiviji, pogotovo među mladima – kaže šef Odseka za građanska stanja Marina Janković.

„To je postao dan koji mladi vide kao idealan za početak braka, a do pre 15 godina ovaj datum je bio prepoznatljiv samo kao Dan Svetog Trifuna“ – kaže Jankovićeva.

U Nišu je iz godine u godinu sve više radnji i kafića ukrašeno srcima, a povodom ovog praznika organizuju se i tematske žurke. Nezaobilatzno je razmenjivanje ljubavne poruke, a kupiti partneru poklon ili provesti veče u paru postalo je pravilo. „Dan zaljubljenih“, koji je do sada bio omiljeno vreme za prosidbe i venčanja u svetu, sličan značaj dobija i u Srbiji, izgleda da ne postoji datum koji budući supružnici izbegavaju jer ga smatraju maleroznim, pa tako petak 13. za niške matičare nikad nije dan bez posla.

Sociolozi kažu da su popularnost praznika poput „Dana zaljubljenih“ i „Noći veštica“ ili „bojazan“ od petka 13. posledica globalizacije protiv koje se, kažu, ne možemo boriti, jer su uticaji koji dolaze iz drugih kultura prisutni u medijima, na internetu, odnosno u svakodnevici.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login