Prva međunarodna kobasicijada u Turiji

DOGAĐAJI, HUMANOST, PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM, ZANIMLJIVOSTI  
Prva međunarodna kobasicijada u Turiji

SJAJNE VESTI ZA LJUBITELJE KOBASICE

U Turiji kraj Srbobrana ove godine će se održati 32. kobasicijada od 26. do 28. februara, koja će po prvi put imati i međunarodni karakter. Naime, po prvi put će učešće i svoje umeće predstaviti majstori iz okruženja i to: Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Mađarske, Rusije, Ukrajine i Italije. Svi oni će, koristeći se svojim tajnim kulinarskim sastojcima i tehnikama, pokušati da odnesu titulu najbolje kobasice. Imaće i jedan zajednički cilj, a to je da ove godine obore Ginisivom rekord u pravljenju najduže kobasice postavljen upravo na prošlogodišnjoj manifestaciji. Ove godine se nadaju da će rekord oboriti za jedan metar, pa će novi iznositi dva kilometra i 32 metra. Ove godine će, kako je najavljeno, ovo „čudo od kobasice“ biti dopremljeno do glavne bine manifestacije u pratnji mažuretkinja koje će umesto palica u rukama nosite pogodite šta?!

U ova tri dana Turija postaje stecište mnogobrojnih gostiju iz naše zemlje i zemalja iz okruženja, ljubitelja kobasice i prave vojvođanske zabave. U brojnim improvizovanim šatorima, baštama lokalnih kafana i pod vedrim nebom uz note domaće i sokačke pesme prisutni gosti će slaviti slast svežih, sušenih i pečenih kobasica, ali i drugih gurmanskih specijaliteta kao što su svinjski i ovči paprikaš, kajgana, supa od morke
Organizatori su najavili da će i ove godine cene „glavnog lika manifestacije“ biti pristupačne, pa će tako roštilj kobasica koštati 150, sveža kobasica 350, a suva kobasica 500 dinara za kilogram.
Osim svojih stomaka i prestižne titule, učesnici i organizatori turijske kobasicijade svake godine se sete Narodne kuhinje iz Turije ili Crvenog krsta iz Subotice kojima poklone 50 kilograma svojih slasnih kobasica. Takođe, organizatorima ove manifestacije na kraju uvek ostane nešto novca kojim su do sada kupili dva auta za hitnu pomoć, ekg aparat, pomagali biblioteku u selu, školu, vrtić, siromašne i bolesne

Ono što je interesantno na samom grbu turijske kobasicijade i što ćete sigurno sresti kraj brojnih majstora učesnika, osim jednog para „čuda od kobasice“ tu je i turinska brica. Naime, posle II svetskog rata vršen je nadzor putnika vozom od strane milicije, koji su identifikovani pokazivanjem lične karte. Tako je jednom prilikom jednom Turincu dok je pokušao da je izvadi iz džepa ispala i brica. Od tada, svaki put bi umesto lične karte Turinac policajcu u vozu pokazao bricu, pa je ovaj njemu odgovarao:

„U redu je, ti si Turinac.“

Eto sjajne vesti za Turince, Srbobran, Vojvodinu, Srbiju i sve ljubitelje kobaje.

Srešćemo se tamo!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login