Godina ulaganja u onkološke centre Srbije

MEDICINA  
Godina ulaganja u onkološke centre Srbije

SJAJNE VESTI ZA ZDRAVSTVO SRBIJE

Eto sjajne vesti da ćemo još u nečemu dosegnuti svetski standard, eto dobre vesti za sve one na listama čekanja.
Tri onkološka centra u našoj zemlji će uskoro dobiti četiri nova aparata za zračenje. Zahvaljujući izdvajanjima iz budžeta u toku je izgradnja bunkera za smeštaj ovih aparata i to dva u Kliničkom centru u Nišu i po jedanu u Kliničkom centru u Kragujevcu i Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Po završetku građevinskih radova, koji su pri kraju, proces instalacije nove opreme i obuke zaposlenih za rad na njima će se vršiti istovremeno, pa se očekuje da će svi oni biti na raspolaganju našim građanima do sredine aprila.
Pored ovog jednog, do kraja godine se očekuje i pristizanje još jednog linearnog akceleratora čime će lista čekanja u Kliničkom centru u Kragujevcu biti prepolovljena. Sa tim ciljem je ovom centru odobreno i zapošljavanje fizičara nuklearnog zračenja, radioterapeuta i radiotehničara. Umesto dosadašnjeg čekanja na terapiju, od dva do šest meseci, i rada u tri smene, 365 dana u godini, ovaj onkološki centar će postati efikasniji i izjednačen sa svetskim standardom u radioterapiji. U ovom centru se svakodnevno podvrgne radioterapiji čak 200 pacijenata, a trenutnu su u funkciji samo dva aparata, koji neprestano rade.
Slična situacije je i sa 120 pacijenata koji se svakodnevno podvrgnu radioterapiji u Kliničkom centru u Nišu. Pored toga, na listi čekanja se nalazi 594 pacijenta, koji u proseku čekaju dva i po meseca da budu uključeni u proces lečenja. Zato se ulažu veliki napori da se blagovremeno završe građevinski radovi na dva bunkera u kojima će biti instalirana nova oprema, što će skratiti vreme čekanja na listi do deset dana od odluke konzilijuma.
Pošto se četiri nova aparata za zračenje puste u rad, Ministarstvo zdravlja planira da raspiše tender za nabavku još 6 novih uređaja za zračenje u vrednosti od 18 miliona evra, a čija će nabavka biti finansirana iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Ova oprema će biti raspoređena u radioterapijske centre u Kladovu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.
Tako je planirano da do kraja godine za Zdravstveni centar Kladovo budu nabavljeni po jedan linearni akcelerator i CT simulator uz izgradnju jednog bunkera. Za Klinički centar Kragujevac nabaviće se jedan akcelerator uz izgradnju jednog bunkera. Klinički centar u Nišu će dobiti po jedan linerani akcelerator CT simulatori uz rekonstrukciju postojećeg bunkera, dok će Institut za onkologiju i radilogiju Srbije dobiti tri linearna akceleratora, jedan CT simulator uz izgradnju tri nova bunkera.
Kako je najavljeno od nadležnih institucija, odobrena sredstva kredita će biti i više nego dovoljna za svu ovu opremu, pa će viškovi biti iskorišćeni za nabavku skenera, magnetnih rezonanci i drugih aparata. Na ovaj način će do kraja godine u Srbiji biti na raspolaganju 24 aparata za radioterapiju, što znači da će nam za zadovoljenje trenutnih potreba nedostajati svega 4 aparata.

U nadi da se trenutne potrebe neće povećavati, ovo jeste dobra vest, a sjajnoj preostaje da se nadamo.

Srećno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login