„Kameno selo“ Gostuša kraj Pirota prezentovano u Dubaiju

ISTORIJA, PROMOCIJA SRBIJE, SPOMENICI  
„Kameno selo“ Gostuša kraj Pirota prezentovano u Dubaiju

SJAJNE VESTI IZ DUBAIJA

Na međunarodnoj konferenciji u Dubaiju ondašnjim stručnjacima predstavljene su kuće iz sela Gostuša koje su građene od kamena i drveta bez maltera, kao verodostojni primer staroplaninske arhitekture. Na ovoj konferenciji Srbija je prvi put imala predstavnike.

Direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić Petrović održala je prezentaciju „kamenog sela“ na obalama Zavojskog jezera na ovoj Konferenciji i izložbi o arhitektonskoj konzervanciji. Poziv za ovaj događaj stigao iz Kancelarije za nasleđe Opštine Dubai, a prema njenim rečima, prezentacija rada „Gostuša – kulturno nasleđe i održivi razvoj u ruralnom podrušju parka prirode Stara planina“ naišao je na oduševljenje jer je bio jedinstven, ali i zbog toga šta je u njemu izloženo.

„Najjači utisak na učesnike i delegate, pored primenjene metodologije i rezultata projekta, ostavile su naravno prirodne lepote Stare planine i jedinstvene vrednosti kulturno-istorijske celine.“ – izjavila je Elena Vasić Petrović.

Ivana Cvetković iz Zavoda za zaštitu spomenika Niš i docent dr Ana Momčilović Petronijević sa Građevinsko-arhitektonskog fakuleta u Nišu su koautori ovog rada. Ovaj rad je smišljeno izabran da bude predstavljen u Dubaiju jer je koncipiran u smislu održivog razvoja.

„Savršeno se uklapao u temu konferencije koja je bila „Održivo nasleđe – globalna vizija, lokalna iskustva“. Konferencija se održava već 12 godina, a ovo je pri put da je neko iz Srbije i ovog dela Evrope bio u prilici da predstavi rad naših institucija i pojedinaca.“ – rekla je direktorka niškog Zavoda.

Selo Gostuša i njeno okruženje, nalaze se u „statusu prethodne zaštite“, koja po Zakonu o kulturnim dobrima ima iste odlike kao i proglašeno i zvanično zaštićeno nepokretno kulturno. Direktorka Zavoda je rekla da ovaj status predstavlja prelazni period dok se ne okonča procedura proglašenja. Niški Zavod je predlog za proglašenje predao Republičkom Zavodu, koji nakon obavljanja svojih zakonom propisanih procedura isti prosleđuje Ministarstvu kulture.

U nastavku projekta planira da Gostuša iskoristi svoj turistički potencijal i da će u njoj biti organizovane radionice tradicionalnih zanata i tehnika gradnje, edukacije mladih stručnjaka i pomoći lokalnom stanovništvu.
Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, na krajnjem jugoistoku Srbije oko 30 kilometara udaljeno od Pirota. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36. vodenica na potocima koji od njih vode od reke Gostušice, ali su mnoge od njih urušene i ostali su samo temelji.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "„Kameno selo“ Gostuša kraj Pirota prezentovano u Dubaiju"

  1. Pingback: Pirotska Gostuša – razlog za nagradu | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login