Nagrada „Dositej Obradović“ za životno delo dodeljena Raši Popovu

KNJIŽEVNOST, NAGRADE  
Nagrada „Dositej Obradović“ za životno delo dodeljena Raši Popovu

SJAJNE VESTI ZA RAŠU POPOVA

Jednoglasno, sasvim zasluženo, naš proslavljeni književnik, publicista, dugogodišnji televizijski novinar i zvezda jedinstvene dečje emisije „Fazoni i fore“ Raša Popov, dobitnik je nagrade Zadužbine „Dositej Obradović“ za životno delo u 2015. godini.
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, vidno uzbuđen i istovremeno ponosan, Raša je nagradu primio od strane predsednika Upravnog odbora Zadužbine Radomira Putnika, a koja se sastoji od plakete sa Dositejevim likom, povelje i novčanog iznosa. Žiri u sastavu: Vojislav Jelić (predsednik), Marko Nedić, Slavko Gordić, Mirko Vasiljević i Dragan Simeunović, jednoglasno su doneli ovu odluku videći u Raši Popovu Dositejeve moralne i stvaralačke vrednosti koje su za cilj imale duhovno uzdizanje i oplemenjivanje omladine u Srbiji.
Pored „Fazoai i fora“ čije se epizode i danas mogu pratiti na nekim televizijskim kanalima, Raša Popov će sigurno biti upamćen i po svojim ulogama u emisijama: „Radost saznanja“, „Varošarije“, „U snu san“ i „Šešir bez dna“. Vrednosti življenja i ispravne pravce odrastanja od neprolaznog značaja imaćemo zabeležene u televizijskoj arhivi zahvaljujući njemu kao pripovedaču. Pri samom uručenju nagrade, Raša je iskoristio priliku da ispriča neke od svojih anegdota, baš kao što to najčešće čini u javnim nastupima, i tako nam potpuno neprimetno ostavio nove teme za razmišljanje. Uspeo je da pročita i pesmu koju je napisao za ovu priliku opisujući beg Dositeja iz rodnog Banata u Srem i manastir Hopovo.
Priliku da održi besedu o ovogodišnjem dobitniku nagrade „Dositej Obradović“ dobio je dugogodišnji saradnik i savremenik Raše Popova, Ljubivoje Ršumović. Podsećajući se njihove saradnje na snimanju 165 nastavaka serijala „Fazoni i fore“ i 46 nastavka „Šešira bez dna“, Ljubivoje je istakao da je ovog, danas već, osamdesetdvogodišnjaka uvek doživljavao kao jedno veliko dete. Naravno, pri tome to „nema pežorativno značenje, već znači da je svojim radom i životom dorastao tom dostojanstvu“, kazao je Ršumović. Takođe, Ršumović je posebno istakao značaj Rašovih knjiga: „Bajke za 21 vek“ i „Opasne bajke“, predstavljajući ih kao uzore kako treba pisati ovu vrstu štiva za decu.
Ovo veče je bilo upotpunjeno i muzikom i pesmom i to nastupima: hora „Abrašević“ sa dirigentom Ivankom Stojkov, Dečjeg hora „Horislavci“ pod umetničkim rukovodstvom Draška Jankovića, Gudačkog kvarteta „Glasnici“, muzičke škole „Josip Slavenski“, kao i Tanje Andrijić (sopran), Nikole Jevtića (bas bariton) i Dobrile Miljković (pijanistkinja).
Jedno veoma prijatno veče za sve generacije i sjajan način da se zahvalimo našem Raši Popovu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login