Postignut rekord u PU „Radosno detinjstvo“

DECA, DOGAĐAJI  
Postignut rekord u PU „Radosno detinjstvo“

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA

Državna PU „Radosno detinjstvo“ je ovih dana upisala rekordan broj mališana. Naime, upisano je šesnaestohiljadito dete, a radi se o maloj Moni koja je primljena u vrtić „Vilenjak“.
Ova predškolska ustanova je podeljena u devet pedagoških jedinica sa po više vrtića koji su grupisani po ulicama i naseljenim mestima. Ukupno ima 69 objekata, od čega je njih 47 namenski građeno, а 22 objekta su adaptirani prostori za boravak dece. Prema raspoloživim podacima osnivanje ove predškolske ustanove se vezuje za nemačkog učitelja Davida Sagmajstera, koji je 1. oktobra 1867. godine osnovao „zavod za čuvanje dece“. Baš kao i danas, ova ustanova se od samog osnivanja borila sa nedostatkom finansijkih sredstava. Rad je bio posebno otežan u periodu od 1990. do 1994. godine uvođenjem ekonomskih sankcija našoj zemlji, a onda se tokom NATO bombardovanja bila oštećena čak 32 objekta. I pored svih ovih nedaća, ova ustanova je danas sposobna da primi rekordan broj mališana i to zahvaljujući pre svega profesionalnom i predanom kadru.
Inače, ukupan broj mališana koji pohađaju vrtiće u Novom Sadu danas iznosi 18.000, tako da njih 2.000 je raspoređeno u privatne akreditovane vrtiće kojih ima ukupno 25. Njihovo pohađanje grad Novi Sad subvencioniše, a iz njih ovi mališani mogu direktno krenuti u osnovno školu kada za to dođe vreme.
Ono što takođe raduje je činjenica da se trenutno na listi čekanja, svi kao prioriteti, nalazi najmanji broj mališana ikada. Reč je o njih 800, a nadležne lokalne institucije obećavaju da će učiniti sve da se i taj broj smanji. Ono što ide u prilog ovim zalaganjima grada je i to što za ovu godinu nije predviđeno smanjenje broja zaposlenih u gradskoj predškolskoj ustanovi, a takođe se podstiče i otvaranje novih privatnih objekata.
Poznato je da kako državna, tako i privatne predškolske ustanove i vrtići se suočavaju sa finansijskim teškoćama.

Sjajne vesti se nadaju da će entuziazam, ljubav prema deci i njihovi osmesi pomoći u prevazilaženju problema ili učiniti bar lakšim.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login