Kragujevac: Počinje četvrti festival nauke

DOGAĐAJI, OBRAZOVANJE  
Kragujevac: Počinje četvrti festival nauke

SJAJNE VESTI IZ KRAGUJEVCA

Danas će u učionicama Prve kragujevačke gimnazije biti otvoren 4. festival nauke za sve osnovce i srednjočkolce ovog grada pod sloganom „Dajte se na znanje“.
Uvertira u ovu manifestaciju je bilo sinoćna promocija knjiige „Tesla – evolucija svesti čovečanstva“ autora Velimira Abramovića. Takođe, organizator je ovih dana prikupljao i radove učenika svih uzrasta sa sledećim temama:

– Najbolje idejno rešenje za plakat i flajer za festival nauke,
– Najbolji učenički demonstracioni ogled,
– Najbolja učenička fotografija prirodne pojave koju je nauka objasnila ili pokušala da objasni.

Nagradu za najbolje idejno rešenje za plakat i flajer festivala dobila je maturantkinja Neda Glišović. Svi pristigli ogledi učenika će biti razvrstani u kategorije prema uzrastu njihovih kreatora, a potom će biti izglasan najbolji u svojoj kategoriji. Hol gimnazije će danas krasiti i odabrani crteži, odnosno umetničke fotografije učenika koje su pristigle u okviru ovog konkursa. Sve one će predstavljati ovogodišnju temu izložbe „Vizija nauke“.
U popularizaciji nauke će ove godine Prvoj kragujevačkoj gimnaziji društvo praviti i studenti i profesori PMF-a i Fakulteta inženjerskih nauka. Naime, najavljeno je da će uz brojna predavanja profesora sa ovih fakulteta svoje oglede predstavljati i neki od studenata.
Tako, pored ljubavi prema nauci, ove godine će festival imati za cilj da se osnovci upoznaju sa možda svojom budućom srednjom školom, dok će srednjoškolci imati priliku da se upoznaju sa univerzitetskim profesorima i tako se odluče za svoje buduće zanimanje.
Na današnjem festivalu nauke će biti predstavljen i rad učenika ove gimnazije koji su na državnom takmičenju održanom u Beogradu izborili plasman na međunarodno takmičenje u Sloveniji. Naime, radi se o projektu „Lego Gym“ (robot od lego kockica) na temu reciklaže otpada.
Biće prisutno i 13 učenika gimnazije, popularni „elektronci“ sa svojim veoma zanimljivim projektima. Neki od njih su nas na primer prošle godine zadivili mogućnošću paljenja sijalice sms porukom ili punjenjem mobilnog telefona okretanjem pedala bicikle.

Ono što ove godine festival nauke sigurno razlikuje od proteklih je i „Radionica za malce“, odnosno program namenjen osnovcima koji će uz asistenciju profesora izvoditi oglede; tu će biti i nastavnici geografije sa svojim interaktivnim igricama za učenje geografije, ali i biolozi sa izložbom retkih životinja. Po prvi put, festival nauke će imati međunarodni karakter, s obzirom da je najavljeno prisustvo gostiju iz Makedonije.

Evo i satnice festivala:

10:00h: Otvaranje festivala
10:30h: „Čemu služe i kako rade superkompjuteri“ – dr Miloš Ivanović, docent PMF u Kragujevcu
11:15h: „Telemonitoring pacijenata lečenih radionukleidnom terapijom“ – prof. dr sc. med. Milovan Matović
12:00h: „Novi modeli u obrazovanju“ – Aleksandar Jovanović, direktor O. š „Prota Stevan Popović“ u Čumiću
12:30h: Bend Elir i Soundsaver
13:30h: „Srednjovekovna priča Šumadije“ – Marko Grković, Nikola Lazović i Viteška družina „Crni medved“ iz Jagodine
14:15h: Performans „Hemija kroz vreme“ – Mica Đorović-Stanojević
15:00h: Bend Elir i Soundsaver
15:30h: Zatvaranje festivala

U učionicama gimnazije, današnjim improvizovanim laboratorijama, biće izvođeni ogledi u periodu od 10 do 16 časova. Nadjite svoje mesto u jednoj od njih.
Za najbolje učesnike organizatori su obezbedili nagrade.
Posvetite današnji dan nauci.

Sjajno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login