Nova investicija „Dunkermotoren“ u Subotici

INVESTICIJE, POSAO  
Nova investicija „Dunkermotoren“ u Subotici

SJAJNE VESTI IZ SUBOTICE

„Dunkermotoren“ je jedna od vodećih evropskih kompanija u proizvodnji elektromotora jačine od 1 do 1.100 W, ali se bave i proizvodnjom medicinskih uređaja i laboratorijske opreme i kompletnih pogonskih rešenja za žaluzine i unutrašnju zaštitu od sunca i drugo. Ona ima dugu istoriju počev od 1950. godine kada ju je osnovao Kristijan Dunker u Bonu. Kao samostalna posluje sve do 2012. godine kada biva preuzeta od strane američke kompanije „Ametek“ sa sedištem u nemačkom gradu Vandorfu. Na sreću, ove promene u vlasničkoj strukturi nisu dovele do promene planova u našoj zemlji.
Od kraja 2010. godine nemačka kompanija „Dunkermotoren“ je u našoj zemlji organizovala proizvodnju mikro elektromotora U Subotici. Zahvaljujući izgradnji slobodne carinske zone, proizvodnih hala i prateće infrastrukture u industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ ova kompanija je 2012. godine dobila priliku da proširi svoje proizvodne kapacitete i otvori sopstveni razvojni centar zapošljavajući 12 visokoobrazovanih inženjera, a ukupno 75 radnika. Tada je najavljena instalacija novih proizvodnih linija za proizvodnju ostalih proizvoda iz njihovog asortimana.
Tako je juče ova prognoza i ostvarena. Njihovim kapacitetima od oko 3.500 metara kvadratnih je pridodata nova hala od 900 metara kvadratnih u kojoj će biti zaposleno najmanje 23 radnika.
Zahvaljujući ovoj investiciji od 2 miliona dolara u novoj hali će se organizovati proizvodnja kompresora, koji se inače proizvode u sestrinskoj firmi u Severnoj Karolini u SAD. Celokupna proizvodnja je namenjena izvozu, pre svega u Englesku.
Za sada se elektro motori, različitih snaga, proizvedeni u Subotici izvoze širom sveta, a najznačajnija su tržišta zapadnih evropskih zemalja, Japana i Kine. Najveći kupci ovih proizvoda su proizvođači poljoprivrednih mašina, medicinske opreme, procesne industrije, sunčevih kolektora i naravno proizvođači stolarije na elektro pogon i zaštite od sunca.

Zahvaljujući uređenim infrastrukturnim prilikama, efikasnoj administraciji grada Subotice i obrazovanoj radnoj snazi željnoj dokazivanja uz stalno širenje tržišta „Dunkermotoren“ je doživeo pravi razvojni bum u našoj zemlji.
Mi im želimo da tako i nastave.

Sjajno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login